Aktualno
StoryEditor

Olakšano kreditiranje: Ne vjeruj bankama ni kad darove nose

28. Travanj 2018.

Nedavna vijest da je kreditiranje u eurozoni u prvom kvartalu ove godine postalo dostupnije još jednom dokazuje stari aforizam prema kojem je bankar osoba koja ti posudi kišobran kad je sunčano, a traži nazad kada počne padati kiša.

>>> Krediti u eurozoni postali su lakše dostupni zbog blažih uvjeta kreditiranja

Anketa Europske središnje banke pokazala je da su banke ublažile uvjete kreditiranja za kompanije i građane, što bi bilo sjajna vijest prije nekoliko godina kada su se vlade svim silama trsile otvoriti zaštopane kanale financiranja. No, kriza je u međuvremenu prošla, ekonomija se nekako snašla bez previše pomoći banaka i pitanje je koliko danas ovakva vijest treba veseliti.

Naprotiv, bujanje kredita u ovoj fazi solidne ekspanzije gospodarstva može se više shvatiti kao loš znak, nego dobar, s obzirom da tako obično počinje pumpanje dužničkog balona kakvo je prije desetak godina bacilo SAD i Europsku uniju na koljena.

>>>Mirovinci imaju šest milijardi kuna keša, pripremaju se za novu državnu obveznicu

Istini za volju, daleko je veći problem bila Amerika, iz koje krize obično i kreću, no ne treba zaboraviti da su pojedine članice EU-a, kao i pojedini dijelovi financijskog sektora, obilato sudjelovali u napuhivanju američkog balona. Grčka se zaduživala kao da nema sutra, Španjolska je pustila nekretninskom i građevinskom sektoru na volju, Ujedinjeno Kraljevstvo ubiralo je bez previše pitanja svoj danak od londonskog Citya, Irska je bankarskom kreditiranju dala ‘carte blanche‘ nalik Americi…

S tim u vidu, nije nimalo naodmet puhati i na hladno.

27. travanj 2024 22:00