Aktualno
StoryEditor

Olival svečano obilježio 23 godine poslovanja uz otvorenje novog proizvodnog pogona

06. Travanj 2017.

Olival, hrvatski proizvođač prirodne kozmetike, u četvrtak je svečano otvorio novi proizvodni pogon u zagrebačkom Jankomiru te predstavio novu liniju proizvoda. Novi pogon prostire se na  1200 kvadratnih metara, energetski je učinkovit, a ukupna vrijednost tog ulaganja iznosi oko 9 milijuna kuna. Povrat uloženih sredstava očekuje se u idućih pet do šest godina.

- Olival je na tržištu već 23 godine, a novim proizvodnim pogonom ušao je u treću razvojnu fazu - istaknuo je na svečanom otvorenju direktor te obiteljske tvrtke Marijan Pojatina i prisjetio se prve faze koja je uključivala puno ručnog rada i kućnog formuliranja te skoka koji je nastupio useljavanjem u prethodni prostor. Pojatina se pohvalio organskim i stabilnim rastom prihoda od 35 posto u posljednje tri godine, a u 2016. promet im je iznosio 16 milijuna kuna.

>>> Lider invest: Otvoren natječaj za odabir najboljih proizvodnih investicija

Pomoćnica ministrice gospodarstva, obrta i poduzetništva, Nataša Kulanowski Kramarić na svečanom je otvorenju istaknula kako je otvaranje proizvodnog pogona tvrtke Olival pozitivan primjer korištenja sredstava iz EU fondova. - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta svakom ovakvom poduzetniku koji se razvija, širi i zapošljava te povećava konkurentnost poduzeća pristupa kao nositelju razvoja hrvatskog gospodarstva - kazala je.

Događanju su nazočili mnogi ugledni gospodarstvenici te predstavnici Ministarstva gospodarstva, obrta i poduzetništva, Ministarstva zdravstva, HZJZ-a, Hamag-a, EBRD-a, HGK-Komore Zagreb, DM-a, Muellera, BIPE i mnogi drugi.

Izvoz na nova tržišta
Premisa  kojom  se  tvrtka vodi  svih  ovih  godina  prije  svega je kvaliteta  proizvoda,  stabilnost  u  poslovanju,  cijene  prilagođene  tržištu  i  kontinuirano  reinvestiranje.  Jedna od vrlo važnih karika u poslovanju Olivala je i izvoz koji je od 2010. godine u stalnom porastu.  Osim  u  zemlje  regije,  uskoro  započinju  s  izvozom u Njemačku,  u  tijeku  je  finalna  faza pregovora s partnerima s Bliskog istoka i Finske, a u planu je i izvoz u Poljsku i Tursku.
- Iznimno nam je drago da su i strani trgovački lanci prepoznali hrvatske proizvode i njihovu kvalitetu. Jako nam je važno da naši proizvodi budu dostupni što širem krugu potrošača i zato uvijek prilagođavamo njihovu cijenu standardu naših kupaca, naglasio je direktor Olivala.

Olival uspješno surađuje s najvećim  drogerijskim lancima kao što su DM, Muller, Bipa i drugi, a jedini su hrvatski brand certificirane kozmetike koji  je svoje mjesto pronašao na njihovim policama. Posjeduju ISO 22716 i Natrue certifikate kao jamstvo kvalitete, a ponose se asortimanom od 103 proizvoda. Do konca 2017. Olival planira plasirati novih 20 proizvoda na hrvatsko i strana tržišta, a trenutno osmišljavaju nove formulacije preparata za sunčanje.

Porast popularnosti prirodne kozmetike

Na događanju je predstavljena i novu liniju Prirodnih deo krema od čak pet proizvoda, koji zbog svojih posebnosti  izazivaju veliki interes kupaca. Osnivačica Olivala Vlasta Pojatina je predstavivši novu liniju proizvoda izrazila zadovoljstvo što je sve više kupaca prirodne kozmetike. - Na njemačkom tržištu je prošle godine bio porast od 8 posto prodaje prirodne u odnosu na konvencionalnu kozmetiku - rekla je.

Energetski učinkovit i vizualno dojmljiv novi prostor

Novi poslovno-proizvodni prostor prostire se na tri kata. Na prva dva kata nalazi se proizvodni pogon i moderan skladišni prostor, dok je na zadnjem katu smješten „open space“ uredski prostor s laboratorijem. Prostor odiše minimalizmom i oplemenjen je biljkama. Ovo je energetski učinkovita zgrada s minimalnim utjecajem na zagađenje okoliša, sva ambalaža se reciklira, a posjeduju i  heat recovery sustav.  Kapacitet proizvodnje u novom prostoru uvođenjem dvaju proizvodnih linija povećan je 4 do 5 puta. Arhitektonsko rješenje potpisuje autorica Laube Branka Petković.

20. travanj 2024 07:18