Aktualno
StoryEditor

Opaska da novac ne možeš potrošiti na alkohol i žene pa tražiti pomoć progoni Dijsselbloema

23. Ožujak 2017.

Šef ministara financija eurozone, predsjednik Eurogrupe  Jeroen Dijsselbloem, pod pravom je verbalnom paljbom jer je izjavio, ili se to tako protumačilo, da su ministri financija zemalja članica koje su se našle u financijskim problemima sve "proćerdali" na alkohol i žene.

U razgovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung, nekadašnji nizozemski ministar financija ustvrdio je kako su Španjolska, Portugal, Italija i Grčka u problemu jer su se ponašali kao ljudi koji sve potroše na alkohol i žene.

- Za vrijeme krize eura, zemlje sjevera su pokazale solidarnost sa zemljama koje su upale u poteškoće. Kao socijaldemokrat, iznimnu važnost pridajem solidarnosti. Međutim, postoje i obaveze. Ja ne mogu sav novac potrošiti na alkohol i žene, a onda tražiti pomoć od drugih, glasila je njegova izjava zbog koje sada mnogi traže njegovu ostavku.

Iako je imao mnogo prilika, Dijsselbloem se ne želi ispričati za izrečeno. Inzistira na stavu da "solidarnost" znači kako sve zemlje EU moraju poštivati preuzete obveze, pravila koja se odnose na zajednički proračun, pogotovo po pitanju deficita i dugova.

- Ja sam strog i zalažem se za pridržavanje pravila i obaveza, oni se moraju ozbiljno shvatiti, pa je napad na taj moj stav zapravo štetan, odgovorio je na optužbe da je bio vulgaran i nepravedan.

[caption id="attachment_264068" align="alignright" width="243"] Žao mi je što je moja poruka pogrešno interpretirana i što je izronila kao podjela na sjever i jug. Rečenica o alkoholu i ženama se odnosila na mene. Ja sam rekao da ne mogu očekivati financijsku pomoć ako sav novac potrošim na krivi način.[/caption]

Među uvrijeđenima se našao njegov španjolski kolega Gabriel Mato, koji je ocijenio kako je Dijsselbloem potpuno pristran, stavovi koje je iznio smatra uvredom i potpuno neprihvatljivima.

- Što ste se uvrijedili? To se ne odnosi na jednu zemlju, već na sve. Pa, niti Nizozemska nije uspjela ispoštovati sva dogovorena financijska pravila, prije samo nekoliko godina. Ja ne vidim nekakav sukob između regija EU - rekao je šef devetnaestočlane Eurogrupe.

Međutim, to objašnjenje nije bilo prihvatljivo portugalskom ministru vanjskih poslova,  Santosu Silvi, koji je zatražio Dijsselbloemovu ostavku.

- Sve ove godine, čini se, Dijsselbloem nije uopće shvatio što se dogodilo zemljama poput Portugala, Španjolske ili Irske, rekao je Silva.

Uvrijedio se i Talijan, Gianni Pitella, šef Socijalista u Europarlamentu.

-Dijsselbloem je otišao predaleko i diskriminirao zemlje juga Europe. Za to nema isprike, pogotovo za nekoga tko bi trebao predstavljati progresivne političare, rekao je Pitella.

- Možda je to tebi smiješno, ali meni nije. Zanima me samo je li ta izjava jedna od prvih u utrci za još jedan mandat predsjednika Eurogrupe, poručio je iskrenom Nizozemcu, španjolski europarlamentarac Ernest Urtasun.‏

Dakako, druga konotacija njegove opaske, ona o ‘trošenju novca na žene‘ izaziva podjednako snažnu ‘seksističku‘ raspravu.

Inače, Eurogrupa zajednički je naziv za neformalne sastanke 19 ministara financija zemalja Eurozone, u kojoj ne sudjeluju hrvatski ministri financija ili gospodarstva.

 

26. travanj 2024 11:41