Aktualno
StoryEditor

Opatijci se bune protiv koncesionara plaže Lido

31. Srpanj 2018.

Nakon što su se protiv masovnog turizma pobunili Puležani braneći svoju uvalu Valovine, protiv konecesionara koji im je zakrčio plažu Lido svojim ležljkama prosvjedovali su i građani Opatije.

>>>Građani Pule balonima protiv ski-lifta u uvali Valovine

Koncesionar je prije tri godine obnovio plažu i u rekonstrukciju uložio 30 milijuna kuna. No sada je na plaži previše ležaljki, pa na njoj nema mjesta za obične kupače i njihove ručnike, žale se Opatijci.

Nekoliko desetaka građana okupilo se zbog toga na plaži i održalo "prosvjedno kupanje na Lidu".

- Na plaži je nekoć bila petmetarska skakaonica, koja je bila simbol Lida, no tijekom obnove sve je to srušeno. Najveći je problem što je koncesijom 30 posto plaže trebalo ostati slobodno, što na Lidu sada nije slučaj. Ljudi tamo više ne mogu nesmetano doći i leći na plažu, objašnjava Opatijac Saša Alobić.

Sličan tihi rat ležaljki i ručnika vodi se i na drugim plažama duž cijelog Jadrana, od Istre do Dubrovnika, piše Deutsche Welle.

Red na plaže vladajući planiraju vratiti novim paketom pomorskih zakona, koji obuhvaća i pitanje korištenja i koncesioniranja pomorskog dobra. Prema predloženim zakonskim rješenjima i dalje je predviđeno obavezno raspisivanje javnog natječaja za dodjelu koncesija za gospodarenje plažama, osim u slučaju hotelskih poduzeća i kampova koji posluju na pomorskom dobru, a koji će moći dobiti koncesiju i bez natječaja.

>>>Hrvatski ‘Baywatch’ – Koncesionari plaža u opasnosti od milijunskih odšteta

Dodjela koncesija više neće biti u nadležnosti županija, nego gradova i općina, čime je prihvaćen zahtjev udruge Pokret otoka, koja je prosvjedima zahtijevala uključenje lokalne zajednice u proces odlučivanja o koncesioniranju plaža.

19. travanj 2024 00:07