Aktualno
StoryEditor

OPEC bi mogao nadoknaditi smanjenu rusku proizvodnju nafte

02. Lipanj 2022.
zemlje opec-a

Saudijska Arabija i ostale članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogle bi nadoknaditi smanjenu rusku proizvodnju pod utjecajem sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Moskva bi mogla pristati na nadoknadu, no odluka možda neće biti usvojena na sastanku u četvrtak i izgubljena ruska proizvodnja možda neće biti nadoknađena u cijelosti, rekao je izvor u OPEC+, upoznat s ruskom pozicijom.

- Na kraju bi se mogao postići dogovor o nadoknadi -  ali možda ne na sastanku - izjavio je.

Izvor iz zemlje u Perzijskom zaljevu, članice OPEC+, ustvrdio je pak da je 'vrlo moguće' da će biti donesena upravo na sastanku koji počinje poslijepodne.

Rusija već u travnju nije ispunila dodijeljenu joj kvotu, proizvevši oko 9,3 milijuna barela dnevno, oko milijuna barela dnevno manje no što je zacrtano.

Neke procjene pokazuju da bi se ruska proizvodnja i izvoz zbog sankcija mogli smanjiti i za dva do tri milijuna barela dnevno, napominje Reuters.

Financial Times izvijestio je u srijedu, pozivajući se na izvore, da je Saudijska Arabija spremna povećati proizvodnju nafte bude li iz Rusije stizalo znatno manje barela.

Razgovaralo se o povećanju proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima u vrlo kratkom roku, a odluka bi mogla biti objavljeno na sastanku OPEC+, piše londonski dnevnik, pozivajući se na diplomatski izvor.

Povećanje proizvodnje zacrtano za rujan bilo bi pomaknuto na srpanj i kolovoz, rekao je izvor.

Saudijska Arabija, najveći proizvođač u OPEC-u, svojedobno je odbila pozive Washingtona da proizvodi puno više no što je dogovoreno na razini OPEC+.

Rijad je sada spreman udovoljiti tim pozitima i povećati proizvodnju kako bi se cijene nafte spustile sa sadašnjih visokih razina, rekli su upućeni izvori. Spremni su je povećati i u slučaju krize u opskrbi, navode izvori.

Promjena stava u Rijadu vremenski se poklopila s najavljenim posjetom američkog predsjednika Joea Bidena.

Američki diplomati već tjednima pripremaju prvi Bidenov posjet Saudijskoj Arabiji koji bi trebao ublažiti napete odnose zbog problema u isporukama američkog oružja, rata u Jemenu i ubojstva novinara Džamala Kašogdžija.

Prema riječima brifiranog izvora, Washington od Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata želi konkretne planove o povećanju proizvodnje nafte prije potencijalnog Budenovog posjeta Rijadu i sudjelovanja na samitu zemalja Perzijskog zaljeva, navodi Reuters.

Neiskorišteni kapaciteti OPEC-a baš i nisu veliki i prema nekim procjenama ne dosežu ni dva milijuna barela dnevno.

- Na tržištu baš i nema viška nafte koja bi mogao zamijeniti potencijalni gubitak ruskih barela - zaključuje analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop.

23. travanj 2024 22:49