Aktualno
StoryEditor

Oporba: Problem poduzetničkih centara je političko zapošljavanje

30. Svibanj 2018.

U raspravi o izmjenama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture saborska je oporba u srijedu upozoravala na političko zapošljavanje u centrima za potporu poduzetnicima, a SDP-ov Gordan Maras ustvrdio je kako se zakon mijenja samo zato da bi se dijelila državna zemlja općinskim načelnicima i gradonačelnicima.

>>>Sarapa i Smiljanić: Fotelja Open Me iz Koprivnice osvaja jadranske hotele

"Što se tiče samoga povećanja konkurentnosti investicija, od toga neće biti ništa jer je Hrvatska na duplo nižem prosjeku stranih pojedinačnih investicija od razine EU i da nemamo turizma takvih investicija niti ne bi bilo", poručio je Maras.

S njim se ne slaže HNS-ova Božica Makar.

"Ne mogu shvatiti da bi se zakon radio kako bi se dijelila državna zemlja lokalnim čelnicima. Oni trebaju zemlju da dovedu poduzetnike, zaposle ljude i razvijaju svoj kraj. Što će njima osobna ta zemlja", čudila se Makar.

>>>Andrej Andrlić: Na craft-sceni cijeni se eksperimentiranje s okusima

HDZ-ov Tomislav Klarić poručio je kako takve Marasove tvrdnje sramote Sabor kao instituciju.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić uvjeren je da će predložene izmjene Zakona o unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture poboljšati poduzetničku klimu. U njihov sustav uključuju se i slobodne zone, a zemljište u vlasništvu države moći će se darovati ako je u postojećim zonama popunjenost 50 posto, a ne više 66 posto. Ukida se i ograničenje od 20 kilometara od granice postojeće poduzetničke zone.

Mostovka Ivana Ninčević Lesandrić iz Mosta u raspravi je upozorila na političko zapošljavanje u centrima za potporu poduzetnicima koje osniva lokalna samouprava.

>>>Goran Tudorović: S ‘blagoslovom’ države lakše do realizacije ekokampa s pet zvjezdica

"Inkubator u Solinu, koji je osnovan od strane jedinice lokalne samouprave. Oni su u svom izvještaju za 2016. godinu kao poduzetnički inkubator, dakle poduzetnička potporna institucija napisali da su organizirali vatromet i ispekli janjetinu. Mene je stvarno sramota to reći, ali to je činjenica", kazala je.

HDS-ov Branko Hrg založio se za analizu ukupnih troškova potpornih institucija i nijhove važnosti da se, kaže, vidi gdje su stvarno napravljeni pomaci u poboljšanju poduzetničke klime. Zagovara ideju ‘agroinkubatora‘ koji bi, uvjeren je, pomogli OPG-ovima da plasiraju svoje proizvode.

>>>Anja Bauer Minkara: Fabularov recept za izgradnju brenda ima samo osam sastojaka

Govoreći o percepciji poduzetnika u Hrvatskoj Ninčević Lesandrić je ustvrdila da se poduzetnik automatski izjednačava sa kriminalcem i lopovom.

"To je krivo, zbog toga što poduzetnici se dijele na poduzetnike i stranačke poduzetnike", poručila je.

13. travanj 2024 23:41