Aktualno
StoryEditor

Osam ključnih tehnologija kojima bi se poduzeća trebala pozabaviti

02. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

S pojavom mnoštva tehnoloških inovacija koje utječu na poslovanje, te mnogo njih koji su na pomolu, postavlja se pitanje kako izvršni direktori u takvom kontekstu mogu razviti učinkovite strategije za primjenu novih tehnologija. U svom novom izvješću Tech breakthroughs megatrend PwC je analizirao više od 150 tehnologija na globalnoj razini i razvio metodologiju za određivanje onih koje su najvažnije za pojedina poduzeća i cijele sektore. Rezultat te analize jest vodič za „osam ključnih” tehnologija za koje PwC smatra da će u bliskoj budućnosti imati najveći utjecaj na poduzeća diljem svijeta:

•    Umjetna inteligencija •    Internet stvari •    Digitalno proširena stvarnost •    Roboti •    Blockchain •    Virtualna stvarnost •    Bespilotne letjelice •    3D ispis

Navedene tehnologije neće u istoj mjeri imati utjecaj na pojedine sektore, no PwC smatra da ovaj popis osam tehnologija sadrži tehnologije koje će u nadolazećim godinama imati najveći utjecaj na različite industrije i na globalnoj razini.

- Većina je poduzeća postavila temelje za nove tehnologije, ulažući u područja kao što su društveni mediji, mobilne usluge, analitika i oblak, rekla je Vicki Huff Eckert, globalna voditeljica za usluge novim sektorima.

- Sada je vrijeme da izvršni direktori sagledaju širu sliku naprednijih tehnologija koje će imati veći utjecaj na poslovanje.

Kako bi izdvojio osam ključnih tehnologija, PwC je filtrirao tehnologije na temelju utjecaja na poslovanje i komercijalne održivosti u idućih pet do sedam godina (moguće samo tri do pet godina u razvijenim zemljama). Konkretni kriteriji uključivali su važnost dotične tehnologije za poduzeća i sektore, globalni doseg, tehnološku održivost, uključujući potencijal da postane glavni trend, veličinu tržišta i potencijal za rast, te tempo javnog i privatnog ulaganja.

Što čini tehnološke inovacije megatrendom?

Poduzeća neprestano čekaju „sljedeću veliku stvar” jer vjeruju da se određeni tehnološki trend neće „uhvatiti” ili da neće imati većih utjecaja na njihov sektor još duži niz godina. No danas se destabilizacija događa sve brže i u većem opsegu nego ikada prije. Inovacije su kroz povijest išle u korist inovatora. U tom su smislu tehnološke inovacije izvorni megatrend. Sveprisutnost tehnologije u kombinaciji s povećanom pristupačnošću, dosegom, dubinom i utjecajem ubrzat će usvajanje osam ključnih tehnologija.

Ključna pitanja i aktivnosti izvršnih direktora

PwC smatra da će osam ključnih tehnologija uzdrmati poslovne modele poduzeća, ali na pozitivan i prilično izazovan način. Megatrend novih tehnologija u svim će sektorima i regijama utjecati na strategiju, angažiranost kupaca, poslovanje i usklađenost. To će natjerati rukovodeće timove da pronađu djelotvorne odgovore na tri temeljna pitanja:

  • Imamo li održivu inovacijsku strategiju i proces?
  • Jesmo li kvantificirali utjecaj novih tehnologija? Ako nismo, kako to možemo učiniti i koliko brzo?
  • Imamo li akcijski plan za nove tehnologije? Ako da, ažuriramo li ga redovito?

Prema PwC-ovom izvješću izvršni direktori ne bi se trebali odnositi prema osam ključnih tehnologija kao prema kontrolnom popisu kojeg treba delegirati izvršnom informacijskom direktoru (CIO) ili izvršnom direktoru za tehnologije (CTO). Umjesto toga istraživanje i kvantificiranje novih tehnologija te izrada planova za njih trebali bi biti temeljni dio korporativne strategije poduzeća.

Prije nego što razviju inovacijsku strategiju te istraže i kvantificiraju nove tehnologije, izvršni direktori trebali bi se ponovno upoznati s tim tehnologijama i što one mogu.

Proučite PwC-ovu stranicu za megatrend tehnoloških inovacija i preuzmite novo izvješće na www.pwc.com/TechMegatrend.

19. travanj 2024 00:36