Aktualno
StoryEditor

OSice: HZZO nepokretnima smanjuje fizikalnu terapiju s 260 na 48 puta godišnje

08. Lipanj 2018.

Hrvatski savez udruga OSice upozorio je u petak da će se prema prijedlogu Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući smanjiti broj sati fizikalne terapije za najteže oboljelu nepokretnu djecu i odrasle s gotovo pet puta tjedno kroz čitavu godinu na tri puta tjedno u samo četiri mjeseca godišnje, odnosno s 260 na 48 puta godišnje.

>>>HZZO lani ostvario 3,65 posto prihoda više od planiranog

Ograničenja koja donosi Pravilnik, o kojem danas završava savjetovanje, odnose se na djecu i odrasle oboljele od spinalne mišićne atrofije, demijelinizirajuće bolesti središnjeg živčanog sustava, cerebralne paralize i ostalih paralitičkih sindroma (hemiplegija, paraplegija, tetraplegija) te oboljele od prirođene malformacije i deformacije živčanog i mišićno koštanog sustava, napominje Hrvatski savez udruga OSice u priopćenju.

Umjesto vježbanja pet puta tjedno kroz cijelu godinu, kako je preporuka fizioterapeuta i dječjih ortopeda, HZZO to drastično smanjuje na samo tri puta tjedno samo četiri mjeseca godišnje, kaže se u priopćenju.

>>>HZZO: Spinraza uvrštena na osnovnu listu lijekova

"Poznato je da fizikalna terapija smanjuju daljnje komplikacije i omogućava bolju pokretljivost zglobova te se izbjegavaju skupocjene operacije i rehabilitacije do kojih bi došlo zbog neodržavanja stanja. Ako i žele uštedjeti na najtežim bolesnicima, to se na taj način neće dogoditi. Svi ćemo biti na gubitku, a najviše oni kojima je terapija potrebna", upozoravaju iz saveza OSice.

U savezu koji okuplja udruge za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, koje bi bile zakinute ovim pravilnikom, ističu kako su liste čekanja na fizikalnu terapiju i sada predugačke. "Sve više fizioterapeuta mora svoj kruh potražiti izvan Hrvatske, a s ovim mjerama i drastičnim smanjenjem broja sati terapije struka bi mogla potpuno preseliti u inozemstvo".

>>>HZZO osiguranika sve manje, zdravstveni troškovi sve viši

Apeliramo na HZZO i nadležne institucije da umjesto ušteda na najtežim skupinama bolesnika, koje će rezultirati još većim troškovima u zdravstvu, Pravilnik prilagode tako da potiču fizijatrijsku struku i ostanak stručnjaka unutar našeg sustava, poručuju iz Saveza OSIce u priopćenju koje potpisuju udruge Kolibrići, Anđeli, Vukovarski leptirići, Korak dalje i Djeca Pelješca, te Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

05. svibanj 2024 12:43