Aktualno
StoryEditor

Osijek potpisao Povelju o ravnopravnosti spolova

12. Ožujak 2018.

Grad Osijek od ponedjeljka je potpisnik Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini. Konvenciju koja obvezuje njezinog potpisnika, a time i lokalnu zajednicu u čije se ime potpisuje, na poticanje i provođenje ravnopravnosti kroz mjere i akcije na svim razinama lokalnog odlučivanja potpisao je gradonačelnik Ivan Vrkić.

Vrkić je podsjetio kako ga je na potpisivanje obvezalo Gradsko vijeće odlukom iz studenog 2017. godine na prijedlog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća. Ocijenio je kako nije dovoljno normirati odnose Ustavom i drugim pravnim aktima, iako se bez njih ne može i kontrolirati razvoj društva, nego je još važnije raditi na promjenama tako da ono što u aktima piše svakodnevno i živimo.

>>>Leaković: U SDP-u su nam puna usta Istanbulske konvencije, a kada to treba realizirati imamo ograde

- Nema razloga za predrasude, zato preporučam da Povelja bude model ponašanja i da zajednički podijelimo tu odgovornost u svrhu da razvijemo svoje društvo i omogućimo razvoj potencijala koje nosimo u zajednici bez obzira kojeg smo spola, rekao je Vrkić.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Sanda Pašuld smatra kako će Povelja Osijeku osigurati transparentnost, ravnopravnost te jednake mogućnosti za žene i muškarce u daljnjem djelovanju, a pred Gradskom upravom u sljedeće dvije godine je izrada Akcijskog plana kojim će se definirati strategija, inicijative i aktivnosti provedbe Povelje na lokalnoj razini.

>>>Plenković HDZ-ovcima: Pročitajte Istanbulsku konvenciju, zatim donosite zaključke

Na upit novinara ima li ova Povelja veze s Istanbulskom konvencijom, Pašuld je odgovorila niječno, ocijenivši kako su ta dva dokumenta sadržajno različita.

- Istanbulska konvencija u svom sadržaju ima borbu protiv nasilja nad ženama i borbu protiv nasilja u obitelji. Europska povelja se bavi sasvim drugim pitanjima, a to je razvoj lokalnih djelovanja i inicijativa na promicanju ravnopravnosti između muškaraca i žena, zaključila je Pašuld.

Kako je istaknuto, ovime je Osijek postao 23. jedinica lokalne uprave i samouprave u Hrvatskoj koja je potpisnik Povelje. Do sada je to učinilo 14 županija te osam gradova i općina.

28. travanj 2024 22:11