Aktualno
StoryEditor

Otkriven spoj koji umanjuje posljedice ozljede leđne moždine

23. Srpanj 2018.

CLP290 naziv je spoja za kojeg su znanstvenici Dječje bolnice u Bostonu otkrili da igra važnu ulogu u povratu mogućnosti pokretanja udova nakon ozljede leđne moždine.

Testiranjem na miševima otkrili su da CLP290 obnavlja sposobnost pomicanja paraliziranih udova nakon četiri do pet tjedana liječenja, a posljedice su gotovo zanemarive. Dva tjedna nakon završetka liječenja, prenosi New Atlas, sposobnost hodanja kod miševa koji su primili pravi lijek bila je znatno veća od onih u kontrolnoj skupini koji su primili placebo.

>>>Izraelska biotech kompanija uspješna u uzgoju i regeneraciji kostiju

Otkriveno je da spoj vraća ravnotežu signalima koji nestaju kao posljedica ozljede. Prilikom ozljede leđne moždine inhibicijski neuroni gube sposobnost procesuiranja inhibitornih signala iz mozga što dovodi do nemogućnosti pokretanja udova.

Tim istraživača otkrio je da CLP290 dopušta inhibicijskim neuronima da ponovno obrade inhibitorne signale iz mozga. U cijelom procesu ključnu ulogu igra protein KCC2 kojeg neuroni proizvode daleko manje nakon ozljede leđne moždine, zbog čega ona gubi svoju funkciju.

>>>‘Drugi mozak’ otkriva svoje adute pod lupom znanstvenika

CLP290 vraća potrebnu razinu KCC2 i samim time osigurava normalnu funkciju tih neurona.

Znanstvenici planiraju nastavak istraživanja uloge KCC2, kao i druge spojeve koji bi mogli obnoviti količinu proteina.

26. travanj 2024 08:08