Aktualno
StoryEditor

Otvara se natječaj za izgradnju 100 novih dječjih vrtića

11. Lipanj 2018.

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 12. lipnja otvaraju novi natječaj iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj vrijedan milijardu kuna, od čega će 450 milijuna kuna biti namijenjeno za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje dječjih vrtića, priopćeno je u ponedjeljak iz nadležnog ministarstva.

>>>Murganić najavila zapošljavanje odgajatelja u vrtićima i druge programe za pomoć mladim obiteljima

"U ruralnim područjima općina i gradova, u 17 hrvatskih županija, upravo započinju projekti gradnje i obnove 57 dječjih vrtića, a natječaj za izgradnju novih 100 dječjih vrtića novcem iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj otvaramo sutra", navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Novi natječaj vrijedan je milijardu kuna, a gotovo polovica od tog iznosa namijenjeno je isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića. Ostatak raspoloživog novca osiguran je za vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu koja će ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad, dodaje se.

>>>Demografska revitalizacija: Od 1. srpnja veći dječji doplatak i sufinanciranje dječjih vrtića

„Naš je cilj da što više djece iz malih naselja u Hrvatskoj dobije pristup kvalitetnom predškolskom odgoju, a njihovi roditelji poticaj za povećanje svojih obitelji te uvjete za ostanak u ruralnom prostoru", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

„Do kraja iduće godine očekujemo 150 funkcionalnih dječjih vrtića na hrvatskom selu“, dodao je.

Prošlog mjeseca iz Europskog poljoprivrednog fonda omogućeno je financiranje ukupno 102 lokalna projekta od kojih se 57 odnosi na vrtiće, 18 na društvene domove, 12 na vatrogasne domove, a 15 na ostale građevine poput tržnica, trgova, parkova i sportskih terena ukupne vrijednosti 288 milijuna kuna.

>>>‘Političko-ideološka agenda’: U vrtiće i škole stiže slikovnica o istospolnim obiteljima

Zbog iznimno velikog interesa lokalne samouprave za izgradnju novih vrtića i drugih projekata i velikog broja pristiglih dobrih projekata Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je povećati raspoloživ iznos za tu namjenu za milijardu kuna.

Svi projekti provode se u naseljima do 5000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100 posto investicije, odnosno između 15.000 i milijun eura po projektu, stoji u priopćenju.

>>>Prvi vrtić po modelu javno-privatnog partnerstva po Zakonu o dadiljama

20. travanj 2024 02:22