Aktualno
StoryEditor

Otvoren natječaj Pokreni nešto svoje

23. Listopad 2017.

Predstavnici ACT Grupe, zajednice društvenih poduzetnika iz Čakovca te tvrtke Philip Morris Zagreb d.o.o. predstavili su uspješne projekte i rezultate provedbe prve godine programa ‘Pokreni nešto svoje‘, nakon čega je otvoren novi natječaj.

>>>Tesla bi uskoro mogao imati ‘Made in China’ automobile

Razvojni program ‘Pokreni nešto svoje‘ namijenjen je poduzetnicima početnicima i mikro poduzećima odgovarajući na njihove potrebe za početak i razvoj poslovanja. Ove godine program doživljava svoje drugo izdanje u organizaciji ACT Grupe, vodećeg primjera društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i regiji, podržavajući projekte s pozitivnim društvenim utjecajem kroz mentorsku podršku i bespovratna financijska sredstva do 80.000 kuna. Program financira Philip Morris Zagreb d.o.o. Program je namijenjen postojećim društvenim poduzećima, društvenim poduzećima u nastajanju, inovativnim start-upovima te poduzetnicima početnicima s društveno-poduzetničkom idejom ili poduzetničkom idejom koja će imati pozitivan utjecaj na društvo ili okoliš.

- Prošle godine smo se susreli s iznimno velikim odazivom i brojem vrlo kvalitetnih prijava na natječaj, što potvrđuje tezu da u Hrvatskoj ne nedostaje poduzetničkog duha, već adekvatne financijske i mentorske podrške. Iznimno smo zadovoljni rezultatima ostvarenima u prvoj godini provedbe i očekujemo vrlo dobar odaziv i na novi natječaj, izjavio je Teo Petričević, direktor ACT Grupe.

Ukupna financijska potpora projektima u prvoj godini programa ‘Pokreni nešto svoje‘ iznosila je 423.279,20 kn, pri čemu je prosječni iznos po korisniku iznosio 70.546,53 kn. Koristeći metodu izračuna društvenog povrata ulaganja, odnosno društvenog, okolišnog i ekonomskog utjecaja nastalog provedbom određenih aktivnosti, koji govori koliko je kuna za društvo zarađeno ulaganjem od 1 kn, provedbom programa od 1.7.2016. do 30.9.2017. godine na svaku uloženu 1 kunu stvoreno je 1,40 kn društvene vrijednosti.

Osim toga, tijekom provedbe prvog kruga programa ostvareni su sljedeći produkti 3 novoosnovana poduzeća, 2 novozaposlene osobe, 5 prototipa proizvoda, 3 web aplikacije, 2 mobilne aplikacije, 3 prodajno-informativne web stranice i 1 crowdfunding kampanja.

>>>Consumer Reports: Električna vozila pouzdanija od tradicionalnih

Dobitnici potpore u prvoj godini kao glavne prednosti programa istaknuli su jasnu komunikaciju i fleksibilnost programa te stručnu tehničku, financijsku i mentorsku podršku ACT Grupe koja im je uvelike olakšala provedbu inovativnih poslovnih projekata. Također, otvaranjem drugog natječaja počinje djelovati i Alumni mreža korisnika potpore ‘Pokreni nešto svoje‘ koja će najboljim projektima osiguravati stručnu pomoć i razmjenu mišljenja i nakon isteka službenog trajanja programa.

- Dugoročno gledano, za nas ovaj program predstavlja transformaciju jedne ekonomske grane kojoj treba dodatna podrška. Od samih početaka razvoja programa, naša je ideja bila izravno i konkretno doprinijeti oživljavanju mikro poduzetništva u Hrvatskoj koje, kako je pokazao interes i broj prijava u prvoj godini, doista treba i traži podršku. I sami kao kompanija trenutno prolazimo kroz transformaciju i ne zavaravamo se da su takvi procesi brzi i jednostavni. Ulaskom u drugu godinu ovog programa možemo govoriti o ostvarenju dugoročnih utjecaja i time čitav ovaj program držimo još vrjednijim, jer čini mjerljivu razliku i pomaže konkretne projekte, izjavio je Stanko Kršlović, voditelj korporativnih poslova, Philip Morris Zagreb d.o.o.

>>>Potvrđena odluka da se svi osim Ivice Todorića brane sa slobode

Za financiranje projekata u okviru drugog natječaja osiguran je iznos ukupne vrijednosti od 500.000,00 kuna, dok projekti koji se prijavljuju mogu biti sufinancirani iz programa u vrijednosti do 80.000,00 kuna.

Prijave za novi natječaj otvorene su do 15. prosinca 2017. godine do 12 sati na web stranicama programa . Rezultati natječaja će biti javno predstavljeni te objavljeni 28. veljače 2018., a početak provedbe projekata je 1. travnja 2018.

20. travanj 2024 12:55