Aktualno
StoryEditor

FOTO: Otvorena izložba o stoljetnoj povijesti tekstilne tvornice Varteks

05. Rujan 2019.

U srijedu navečer u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba ‘Priče koje kroje Varteks‘ o stoljetnoj povijesti jedne od najvećih i najznačajnijih tekstilnih tvornica u Hrvatskoj. Izložba je to koja prikazuje rad i djelovanje te modne kuće kroz 14 priča. Postav je lani izložen u Gradskom muzeju Varaždin u sklopu izložbe ‘Varteks stoljeće tekstila‘.

Otvorenje su uz predsjednika Uprave Varteksa Nenada Bakića otvorili i zagrebački te varaždinski gradonačelnik Milan Bandić i Ivan Čehok te ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, a događaj su popratila mnoga poznata lica iz političkog i showbiz svijeta.

- Ništa se u svijetu ne može dogoditi bez krvotoka, a krvotok je gospodarstvo u kojemu sve leži. Varteks je bio tekstilna i modna velesila u Europi, a nažalost, tijekom vremena je potonuo. U prijašnjih 15 godina Varteks je ‘natukao’ više od milijardu kuna gubitaka. Bio je na koljenima. Ali ja sam bio uvjeren kako Varteks ima budućnost. Idemo u smjeru prihvatljivog luksuza. Ostvarili smo najbolji poslovni rezultat u zadnjih 15-20 godina. Gubitci su i dalje veliki te dobar poslovni rezultat još nije dovoljan da budemo u sigurnoj zoni, ali idemo ka oporavku - rekao je prilikom otvorenja izložbe Bakić.

Ispred ulaza u muzej bio je parkiran Modabus, novost koju je za svoje vladavine tom robnom kućom uveo Bakić. U toj Varteksovoj trgovini na kotačima mogla su se isprobati odijela iz najnovije kolekcije. Cijela ideja Modabusa jest da dovede Varteksove primjerke u one gradove pa i hrvatske otoke gdje inače nema njihovih dućana.

Izložba kroz 14 priča prikazuje zanimljive isječke i ulogu Varteksa na svjetskoj modnoj sceni, poput kreacije Žuži Jelinek dizajnirane za Varteks, žene – radnice koje su omogućile razvoj ove industrije, marketinške djelatnosti od 30-ih godina do danas, prezentacija proizvoda Tvornice Tivar odijela u različitim tiskovinama i promotivnim materijalima. Sto godina kasnije, Varteks već potvrđenim atributima tradicije i kvalitete dodaje i treći atribut: ponovo stavlja naglasak i na vrhunski dizajn po kojem je bio poznat svih proteklih desetljeća! Vlastiti dizajnerski tim ojačan priznatim imenima hrvatske modne scene upravo stvara nove modele, nove linije, kolekcije.

Izložbu možete pogledati do 6. listopada.

29. travanj 2024 10:12