Aktualno
StoryEditor

Pametna rješenja HT-a i partnera: Grad Koprivnica je prvi pametan grad u regiji s ISO certifikatom

11. Studeni 2016.

U sklopu projekta E-grad koje Gradsko komunalno poduzeće Komunalac provodi u suradnji s  Hrvatskim Telekomom, Grad Koprivnica je uveo pametna rješenja kojima ostvaruje uštede u gradskom proračunu, čuva okoliš i podiže razinu kvalitete života. To je doprinijelo da postane prvi grad u regiji i sedmi grad u Europi s ISO certifikatom 37120:Održivi razvoj – indikatori za gradske službe i kvalitetu života, a savjetodavni partneri i podrška prilikom tom procesa bili su Hrvatski Telekom i SmartIS.

Nekoliko je pametnih rješenja koja su već našla svoju primjenu u Koprivnici, a dostupna su gradovima koja se odluče strateški razvijati u „pametnom“ smjeru - riječ je prije svega o sustavu elektroničkih računa koji doprinosi modernizaciji poslovanja, bežičnom pristupu Internetu putem pametne klupe te cjelovitom rješenju evidencije odvoza komunalnog otpada, u čemu je Koprivnica prvi grad u Hrvatskoj.

Elektronički račun, odnosno EBPP (Electronic Bill Presentment and Payment) je usluga namijenjena tvrtkama koje svojim korisnicima šalju veće količine računa ili uplatnica, a žele modernizirati svoje poslovanje i optimizirati svoje troškove. Ovo rješenje Hrvatskog Telekoma i partnera Infodoma, izdavateljima računa omogućava da svoje papirnate račune ili uplatnice lako pretvore u elektronički dokument koji dostavljaju korisnicima. Ostvaruju se uštede u troškovima  tiskanja i slanja računa, otklanja se mogućnost pogrešnih uplata i čuva okoliš zbog smanjenog korištenja papira. Samo iskustvo za korisnike je poboljšano, jer primatelj e-računa dobiva unaprijed popunjen nalog za plaćanje koji može platiti putem internet bankarstva, debitnom i kreditnom karticom ili s pomoću usluge foto plaćanja slikanjem barkoda, koji je dostupan na portalu Svi računi.  

Pored toga, GKP Komunalac i Hrvatski Telekom na području Koprivnice uveli su pametan sustav elektronske evidencije odvoza komunalnog otpada, temeljen na RFID tehnologiji. HT-ovo rješenje u suradnji s partnerom EcoMobile uključuje kontejnere s RFID čipovima, sustav za automatsku identifikaciju te cloud aplikaciju za obradu podataka. Rješenje omogućava naplatu usluge sakupljanja i odvoza otpada prema volumenu i broju sakupljanja ili masi otpada. Podaci o odvozu prenose se u aplikaciju u realnom vremenu, a kojima je moguće pristupiti s bilo koje lokacije u bilo kojem trenutku. Kako je sustav u potpunosti automatiziran, ne zahtjeva nikakav dodatan napor od strane komunalnih djelatnika. Pored elektroničkih računa i pametnog otpada, Hrvatski Telekom osigurava Gradu bežični pristup Internetu putem pametnih klupa partnera Include, odnosno mobilnu 4G pristupnu točku za sve građane i posjetitelje, kao i za komunikaciju s kontrolnim centrom  zbog nadzora rada pametnih klupa.

Na projektu ishođenja certifikata od World Council on City Data (WCCD) Hrvatski Telekom i partner SmartIS Gradu Koprivnici su pružali savjetodavne usluge, prilikom čega je Koprivnica osvojila najviši nivo certifikacije – Platinum. Od ukupno 100 indikatora iz 17 područja relevantnih za gradove, a koji se mjere i analiziraju u postupku certifikacije, Koprivnica je dokazala ispravno mjerenje 46 osnovnih i 48 pomoćnih indikatora. Javno objavljeni rezultati na stranicama WCCD-a omogućavaju usporedbu Koprivnice sa svim ostalim certificiranim gradovima.

„Koprivnica ima jasnu viziju postati pametan grad, što potvrđuje i ovaj certifikat koji imamo sedmi u Europi. Postavili smo temelje za razvoj održivosti, prilikom čega su samo neke od usluga sustav e- mobilnosti koji obuhvaća autobuse, automobile i bicikle na električni pogon i mrežu brzih električnih punionica, zatim smart waste sustav te sustav za upravljanje javnom upravom. Putem projekata koje je sufinancirala Europska unija, uspjeli smo razviti i niz studija iz područja održive mobilnosti, poput Plana urbane mobilnosti grada u čemu smo jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji ima takav plan te Studije intermodalnosti prometnih sustava u gradu Koprivnici“, poručio je Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice.

Gradovi koji su ishodili ISO 37120 certifikat mogu rezultate koristiti za ocjenu rada gradskih službi i kvalitete života u gradu, primjerice za prioritizaciju gradskog budžeta, podržavanje ICT Smart City rješenja, usklađivanje javnog i privatnog investiranja u infrastrukturu te za što bolju komunikaciju prema građanima i potencijalnim investitorima na tom području.

U suradnji s Hrvatskim Telekomom i partnerima, Grad Koprivnica se sigurno razvija u smjeru pametnog grada. Prepoznati prioriteti su racionalno upravljanje resursima uz bolju i kvalitetniju uslugu građanima, što bez sumnje najbolje potvrđuje i dobiveni ISO certifikat.

25. travanj 2024 15:15