Aktualno
StoryEditor

Pametna rješenja moguća jedino uz daljnju digitalizaciju društva

22. Prosinac 2016.

Osim izravnog učinka penetracije ‘broadbanda‘ na državni proračun i oporavak cjelokupne ekonomije investicije u razvoj i kvalitetu fiksne i mobilne mreže omogućuju niz informacijsko-komunikacijskih rješenja (ICT), od kojih se dio primjenjuje na lokalnim gradskim i županijskim razinama koje tako mogu uštedjeti. Riječ je o rješenjima Smart City, digitalnim platformama za djelotvornije poslovanje širokog spektra pružatelja usluga i povećavanje kvalitete života građana koje također dugoročno pozitivno na očuvanje okoliša. S rješenjima poput Smart Homea, s pomoću kojih možemo regulirati temperaturu ili nadzirati dom na daljinu svojim mobilnim uređajima, dio su šireg područja tzv. interneta stvari (IoT). Pojednostavnjeno, tehnologija IoT-a funkcionira tako da se umrežavaju informacije i stvari kojima se svakodnevno koristimo kako bi se poslovanje tvrtki i pružanje javnih usluga i servisa učinilo djelotvornijima i olakšao život građana.

Rješenja Smart City

Hrvatski Telekom sa svojim strateškim i lokalnim partnerima zasada jedini u Hrvatskoj nudi sveobuhvatna rješenja Smart City za lokalne samouprave, od razine temeljne infrastrukture do konkretnih aplikacija. Pametno upravljanje komunalnim otpadom, pametno parkiranje, upravljanje voznim parkom (engl. fleet management), rješenja za blagajne i prodaju ulaznica samo su dio širokog spektra ICT rješenja razvijenih s partnerima koja omogućuju uštede u lokalnim proračunima i tvrtkama u sredinama diljem Hrvatske, od Koprivnice do Dubrovnika.

Procjenjuje se da će 2025. svaki stanovnik svijeta imati više od devet uređaja spojenih na internet i da će se više od 50 posto internetskog prometa usmjerenoga na kućanstva odnositi na kućanske uređaje i senzore u domu.

Za sve to nužna su velika ulaganja telekomunikacijskih operatora, pa je tako u proteklih pet godina Hrvatski Telekom u Republici Hrvatskoj investirao ukupno 5,7 milijardi kuna, po čemu  je najveći privatni investitor. Prošlogodišnje investicije od milijardu i pol kuna bile su usmjerene u razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu te završetak petogodišnjeg projekta IP migracije, čime su postavljeni daljnji temelji za ‘broadbandizaciju‘ društva i ‘pametan‘ razvoj kućanstava i gradova. Za daljnji razvoj rješenja Smart City ključna je bila upravo uspješna realizacija 400 milijuna kuna vrijednog projekta IP migracije kojom je HT postao treći telekom u cijeloj Europskoj uniji koji je sve svoje korisnike i usluge prebacio u ALL-IP mrežno okružje.

Tehnologija ‘machine to machine‘

Informacije, stvari i strojevi umrežavaju se tehnologijom ‘machine to machine‘ (M2M) koja omogućuje prikupljanje, analizu i uporabu podataka iz okoline; ona će biti sustav međusobne interakcije i komunikacije stvari, senzora i ljudi. Na tržištu standardnih usluga M2M-a i IoT-a te posebnih rješenja skrojenih po mjeri korisnika Hrvatski Telekom prisutan je u sklopu suradnje s velikom mrežom partnera kako bi zajedno omogućili automatizaciju i optimizaciju različitih procesa koji će gradovima i poduzećima pojednostavniti procedure i omogućiti znatnu uštedu te poboljšati  uslugu za građane i učiniti je kvalitetnijom. Daljnja digitalizacija društva zajednički je interes svih jer je riječ o segmentu ekonomije koji najbrže raste i ima velik izvozni potencijal. Na razini Europske unije uspostavljaju se regulatorni mehanizmi kojima će se znatno smanjiti troškovi gradnje i održavanja mreža za pristup internetu velikih brzina kako bi se države članice potaknule na daljnje investicije u širokopojasni pristup internetu velikih brzina i ostvarile ciljeve ‘Digitalne agende 2020.‘, što Hrvatski Telekom kao najveći privatni investitor snažno podupire.

27. travanj 2024 22:03