Aktualno
StoryEditor

Pariz gradi toranj ‘Bijela šuma‘ koji će krasiti 2000 biljki

29. Listopad 2017.

U pariškom predgrađu Villiers-sur-Marne počinje izgradnja tornja prekrivenog zelenilom koji je dizajnirala talijanska tvrtka Stefano Boeri Architetti, javlja Business Insider. S vanjske strane će dvije tisuće drveća, biljaka i grmlja obložiti pročelje zgrade, balkone i krov, a unutar nje će se nalaziti luksuzni stanovi, ured i trgovine.

Toranj nazvan Forêt Blanche (bijela šuma) biti će visok oko 54 metra, imati će mnoštvo prozora s pogledom na grad, a veći dio fasade biti će izrađen od drva.

>>>Davor Grünwald: Pionir hrvatskog industrijskog dizajna

Stanovi s balkonima nalazit će se na višim katovima, dok će ispod njih biti uredi i trgovine. Još uvijek je nepoznato vrijeme dovršenja izgradnje.

Arhitektonska firma iza projekta poznata je po svom dizajnu čiji su zaštitni znak biljke. U lipnju su najavili projekt Forest City u koji će se do 2020. godine izgraditi u kineskom gradu Liuzhou, a činiti će ga tornjevi prekriveni sa 40 tisuća stabala i gotovo milijun biljaka.

>>>VIDEO: Alphabet gradi digitalni grad u Kanadi

Cilj projekta je udaljiti se od koncepta kojemu zelenilo služi samo kao ukras, već stvoriti arhitektonsku strukturu koja će služiti u borbi protiv klimatskih promjena povećanjem bioraznolikosti u urbanim sredinama.

25. travanj 2024 01:27