Aktualno
StoryEditor

Pavelin na Lider investu u Rijeci: Olako smo se odrekli proizvodnje

19. Travanj 2018.

Investicijski forum Istre, Primorja i Gorske Hrvatske o stvaranju poticajnoga investicijskog okružja i pokretanju novih proizvodnih investicija, manifestacija kojom se promovira Lider invest, iznjedrila je zanimljivu raspravu na okruglom stolu koja je potaknula i publiku na sudjelovanje.

>>> Obersnel na Lider investu u Rijeci: Investicije u tijeku vrijedne su preko 700 milijuna eura

Ernest Cukrov, direktor Riječke razvojne agencije Porin, na temu investicija govorio je o tome kako je najveći problem što ne možemo odgovoriti zahtjevima investitora te naveo neke primjere kako su potencijalini investitori u Rijeci tražili 200 inženjera ili vrtiće za djecu svojih zaposlenika što nisu mogli dobiti zbog čega su investirali negdje drugdje. Govoreći o riječkom gospodarstvu spomenuo je nestanak proizvodne infrastukture i promjenu praradigme prema novim industrijama i pohvalio se kako će 2019. godine Rijeka dobiti najsuvremeniji centar za 3D tehnologiju u ovome dijelu svijeta.

Aljoša Pavelin, predsjednik Uprave Brodogradilišta Viktor Lenac, govorio je o lošoj produktivnosti rada u škveru i dramatično velikom prostoru za napredak te kako sa strahom gleda u budućnost jer obrazovni sustav ne proizvodi dovoljno zavarivača, bravara i cjevara zbog čega će nedostajati kvalitetne radne snage. Zaključio je kako bi ljudi bilo kada bi im mogli ponudi veće plaće, da smo se kao zemlja olako odrekli proizvodnje, da obrazovni sustav nije usklađen sa potrebama tržišta rada i da se nisu dovoljno jasno u praksi odredile strateške grane koje bi država poticala.

>>> Lider invest u Bjelovaru: Sve veći interes ulagača za kvalitetna ulaganja okrenuta izvozu

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović primjetio je u tom kontekstu da trebamo odabrati i podržati pobjednike. Da kao regija i grad Rijeka mora preuzeti planiranje svoga razvoja u svoje ruke i početi danas planirati kadrove za buduće doba zaključio je Vedran Kružić stručnjak za pametne gradove Hrvatskog Telekoma i požalio se kako zahvaljujući sporosti državne administricacije dvije godine u Rijeci čekaju na dobivanje centra za pametne gradove za kojega je već osiguran europski novac.

U raspravu se uključila i nekolicina studenata iz publike, komentarima da planiraju nastaviti karijeru u inozemstvu zbog boljeg standarda i većih plaća, da se neće baviti poduzetništvom, iako su o tome razmišljali, zbog velikih startnih nameta, kao i zamjerkama govornicima u panel diskusiji da su previše govorili o tome što je do sada napravljeno, a premalo o tome što će se napraviti.

25. travanj 2024 03:34