Aktualno
StoryEditor

Pavić: Uvoz turističkih radnika bio bi presedan, ali raspravit ćemo o tome

05. Srpanj 2017.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izjavio je u srijedu da će se još vidjeti hoće li se povećavati kvote za sezonske radnike te da prvo treba vidjeti na koji način aktivirati domaću radnu snagu, a ukoliko to ne uspije, slijedi šira rasprava o tome na koji način osigurati radnike i za ovu i za sljedeću sezonu.

"To ćemo još vidjeti. Prvo ćemo vidjeti na koji način aktivirati domaću radnu snagu s obzirom da dosad nikada nismo uvozili pomoćne radnike u turizmu, to bi na neki način bio presedan, a onda ćemo imati, ukoliko to ne uspijemo, i širu raspravu o tome na koji način osigurati i za ovu i za sljedeću sezonu", rekao je Pavić koji je sudjelovao na konferenciji "Ususret petoj godini članstva Hrvatske u Europskoj uniji", čiji je cilj predstaviti aspekte hrvatskog članstva u EU analizom gospodarskih pokazatelja, dostupnih i iskorištenih financijskih alokacija.

>>> Mogu li nove mjere aktivnog zapošljavanja pomoći aktualnom lovu na sezonske radnike

Dodao je da prema podacima HUP-a nedostaje 2500 ljudi.

Naveo je i da podaci ankete koju su proveli među ljudima s turističkim zanimanjem pokazuju se da ih je oko 1200 spremno raditi u sezoni. "Povrh toga, još će doći oko 700 ljudi koji završavaju srednju školu turističkog zanimanja. Time bi htjeli zatvoriti ovu sezonu i spojiti ih s poslodavcima", kazao je Pavić.

Upitan za mogućnost povećanja plaća sezonskim radnicima kao jedne od mjera aktiviranje nezaposlenih, rekao je da je na tržištu da se to osigura. Država će, kaže, osigurati dobar okvir, a onda je na sezonskim radnicima, ali i na poslodavcima u turizmu da utvrde koji su najbolji modaliteti plaća i uvjeta rada.

Vezano za garancije za mlade, paket koji iznosi oko 1,6 milijardi kuna, a trenutno se provodi kroz mjere aktivne politike zapošljavanja koje su redefinirane i predstavljene u ožujku, Pavić je ocijenio da već sada daje veoma dobre rezultate ne samo po pitanju smanjenja nezaposlenosti, već i po pitanju trajnog zapošljavanja mladih u privatnom sektoru. Naveo je da preliminarni podaci za prvih šest mjeseci pokazuju da je četiri puta povećano korištenja mjera za zapošljavanje, te je smanjeno stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, za 2700 korisnika.

>>> Sindikati: Koji bi poslodavac uzeo pripravnika, kad mu država besplatno daje SOR-ovca

Ponovio je i da će krajem godine ići i na uvođenje pripravništva.

Vezano za EU o mobilnost radne snage, kazao je da se tu mogu iskoristiti europska sredstva kako bi se razvijali programi poput garancija za mlade. "Mislim da u tom pogledu možemo napraviti maksimum, a ono što je dugoročno ključno je povezati obrazovanje i tržište rada na način da u Hrvatskoj osiguramo veliki broj visokotehnoloških radnih mjesta, dodane vrijednosti, i na taj način osigurati kvalitetne uvjete za zadržati mladu snagu u Hrvatskoj", poručio je Pavić.

29. travanj 2024 06:16