Aktualno
StoryEditor

PayPal kupuje švedski iZettle

18. Svibanj 2018.

Američka tvrtka za obradu novčanih transakcija putem Interneta PayPal postigla je sporazum o kupnji švedske tehnološke kompanije za obradu transakcija malih kompanija iZettle u sklopu širenja poslovanja u Europi i Latinskoj Americi.

>>>‘Odvikavanje’ od PayPala

PayPal, podružnica eBaya, platit će za iZettle platiti 2,2 milijarde dolara, što će biti najveća transakcija u povijesti njegova poslovanja.

Time će ojačati svoju platformu za obradu plaćanja malih tvrtki, posebice u Europi i Latinskoj Americi, navodi se u priopćenju objavljenom u četvrtak.

Kupnjom iZettlea proširiti će PayPalov doseg u trgovini u Brazilu, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Meksiku, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj i Švedskoj.

"Male tvrtke motor su globalne ekonomije i mi nastavljamo širiti našu platformu kako bismo im pomogli da bolje konkuriraju i ojačaju poziciju kako na Internetu, tako i u fizičkim trgovinama i u plaćanju putem mobilnih uređaja", izjavio je prema priopćenju izvršni direktor PayPala Dan Schulman.

"U današnjem digitalnom svijetu potrošači žele moći kupovati kada, gdje i kako žele", naglašava Schulman.

On opisuje spajanje iZettlea i PayPala kao "dobru stratešku kombinaciju" koja objedinjuje zajedničke vrijednosti i kulturu te komplementarnu ponudu proizvoda i zemljopisna područja s druge strane.

Prema PayPalu, platformu iZettle koristi gotovo pola milijuna trgovaca.

Švedsku kompaniju često se uspoređuje sa Squareom, platformom za elektronička plaćanja čiji je jedan od osnivača izvršni direktor Twittera Jack Dorsey a osnovana je kako bi se olakšalo plaćanje kreditnim karticama putem pametnih telefona i tableta.

>>>Twitter ostvario drugu kvartalnu dobit ‘u životu‘

"Kombiniranje naše imovine i stručnosti s vodećim globalnim liderima kao što je PayPal omogućuje nam da isporučimo još veću vrijednost malim tvrtkama kako bismo im pomogli uspjeti u svijetu divova", izjavio je izvršni direktor iZettlea Jacob de Geer.

Švedska trgovinska platforma osnovana je u Stockholmu 2010. godine a očekuje se da će u ovoj godini obraditi transakcije ukupne vrijednosti šest milijardi dolara i time generirati prihode od približno 165 milijuna dolara.

U iZettleu očekuju da će im poslovanje početi donositi dobit od 2020. godine.

Nakon zaključenja akvizicije suosnivač Jacob de Geer ostat će zadužen za iZettle a bit će podređen glavnom poslovnom direktoru PayPala Billu Readyju, objavile su dvije kompanije.

Početkom svibnja iZettle je dostavio dokumente za uvrštenje dionica u burzovnu kotaciju u kojima je vrijednost tvrtke procijenjena na nešto iznad milijarde dolara.

28. travanj 2024 14:58