Aktualno
StoryEditor

PBZ i FER surađuju u projektu učenja za procjenu kreditnog rizika

12. Rujan 2017.
Piše:
Fran Jurišić

Privredna banka Zagreb (PBZ) surađuje sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) u istraživačko-razvojnom projektu "Duboko učenje za procjenu kreditnog rizika", izvijestili su u utorak iz te banke.

>>>Restrukturiranje Agrokora: HNB ‘kvantificirao’ dobre i loše scenarije, uočio materijalizaciju rizika

Kako se navodi u priopćenju, česte i brze promjene na financijskim tržištima u segmentu mjerenja kreditnog rizika ukazuju na sve veću potrebu za naprednijim i adaptivnijim mjerama.

Stoga je svrha projekta istražiti moguća poboljšanja u upravljanju kreditnim rizikom i razviti novu metodu za procjenu kreditnog rizika zasnovanu na dubokom učenju te tako strukturirano stečeno znanje u domeni dubokog učenja prenijeti u PBZ.

- FER kroz znanstveno-istraživačke radove i razvojne projekte aktivno sudjeluje u stvaranju novih znanja i kompetencija u području strojnog učenja, a PBZ ima pozitivna iskustva u suradnji s FER-om na drugim projektima. S obzirom da se u ovom projektu radi o specifičnim istraživačko-razvojnim aktivnostima bitno je naglasiti da projekt podržava i financijski sufinancira Inovacijski Centar Intese Sanpaolo, rekao je Draženko Kopljar, član Uprave za IT i operacije u PBZ-u.

S ciljem unaprjeđenja procesa upravljanja kreditnim rizikom, PBZ je zainteresiran za napredne računalne i statističke metode iz područja umjetne inteligencije odnosno strojnog učenja (engl. machine learning), s naglaskom na duboko učenje (engl. deep learning).

>>>Prvi pozitivni pomak od 2007. – Moody’s poboljšao izglede za hrvatski kreditni rejting na stabilne

- Zadovoljstvo nam je što surađujemo na ovom projektu s PBZ-om i Inovacijskim centrom Intesa Sanpaolo Grupe, koji su prepoznali važnost primjene interdisciplinarnih znanja u svrhu rješavanja konkretnih problema u financijskoj industriji. Osim znanstvenih doprinosa u području strojnog učenja u financijama, projekt će rezultirati stvaranjem novih vrhunskih stručnjaka za potrebe financijske industrije te ostvariti inovacijsko okruženje za projekte u domeni financijskih tehnologija, rekao je dekan FER-a Mislav Grgić.

29. travanj 2024 03:48