Aktualno
StoryEditor

Pećnica Brava - peče pomoću svjetlosti, i to puno brže i kvalitetnije

22. Srpanj 2018.

Kalifornijski inovatori Thomas Cheng i John Pleasants napravili su pećnicu koja funkcionira na posve novim principima, pametniju, bržu i bolju od sadašnjih - njihova pećnica Brava peče hranu pomoću infracrvene svjetlosti, što je tehnologija koju je Cheng godinama usavršavao u svojoj garaži, piše Wired.

Cheng je usavršio sadašnju komercijalnu tehnologiju upotrijebivši infracrvenu svjetlost za šest visokospecijaliziranih žarulja na dnu i vrhu pećnice. Kod svake žarulje Brava može ugoditi valnu duljinu svjetlosti koju ta žarulja emitira - veće valne duljine prodiru dublje u hranu, a kraće gađaju koricu hrane.

>>>Francuska: Prva obitelj koja živi u 3-D printanoj kući

Ciljajući svjetlošću točno određena mjesta ili komade hrane može je se skuhati puno brže nego u regularnim pećnicama, čak i za oko 5 minuta. U slučaju upotrebe staklene posude žarulje ovu posudu pretvaraju u tavu. Moguće je mijenjati ove načine pečenja nebrojeno puta u sekundi čime se dobiva i posve novi način kuhanja hrane.

Kuhanje svjetlošću, tehnički gledano, znači da se energiju prebacuje na samu hranu, a ne na prostor ako hrane, kako funkcioniraju sadašnje pećnice, što znači daleko efikasnije i brže kuhanje. Brava omogućuje i podešavanje frekvencije svjetlosnih valova tako da unutrašnju i vanjsku stranu hrane kuha neovisno jednu o drugoj, što omogućava suhu koricu izvana i čuvanja delikatnih okusa u unutrašnjosti hrane.

>>>Križevački Prostec najbolji hrvatski studentski start-up, ide u Kopenhagen na svjetsko natjecanje

Brava, tvrde njeni tvorci, skuhat će hranu u manje vremena, nije potrebno paziti dok se hrana peče, a svaki bi put trebalo biti savršeno, bez varijacija. Pećnica ima ugrađen termometar TempSensor koji mjeri kako se hrana peče, u svim slojevima. Senzor je dizajniran u Švicarskoj od vrlo skupih materijala, uključujući zlato i platinu.

>>>Oculus TV – veliki virtualni televizor u virtualnoj dnevnoj sobi

Nadalje, kao vrlo sofisticiran tehnološki proizvod Bravi je potreban jednaki napon struje pa su razvili tehnologiju koja mjeri jačinu energije koja dolazi u uređaj i prema tome ugađa svjetlosne valove.

Jasno je onda da Brava nije jeftina - kad izađe na tržište u studenom koštat će 995 dolara.

19. travanj 2024 08:55