Aktualno
StoryEditor

Pejčinović Burić: Iranski nuklearni sporazum važan je za gospodarsku suradnju te zemlje s Hrvatskom

17. Listopad 2017.

Ministri vanjskih poslova EU-a su u ponedjeljak na sastanku Vijeća za vanjske poslove raspravljali o provedbi dogovora o iranskom nuklearnom programu, što je i za Hrvatsku vrlo važno, kazala je šefica njezine diplomacije Marija Pejčinović Burić te izvijestila da su ministri usvojili i zaključke o Bosni i Hercegovini u kojima se iskazuje potpora vojnoj operaciji EU-a "Althea"

"Za Hrvatsku je provedba sporazuma važna jer je ukidanje jednog dijela sankcija otvorilo put jačanju naših bilateralnih odnosa s Iranom, posebice u njegovoj gospodarskoj dimenziji", kazala je šefica diplomacije.

Istaknuto je da je postignuti sporazum s Iranom ključni element međunarodne neprolifiracijske arhitekture i utoliko važan za Europu, ali i cijeli svijet.

- Na Vijeću su usvojeni zaključci o Bosni i Hercegovini, odnosno operaciji EUFOR Althea, i u njima iskazujemo potporu produljenju mandata operacije u Vijeću sigurnosti UN-a u studenome, kazala je ministrica.

>>>Uoči Summita100 u Skoplju: Svi u regiji žele bolji život i za to se vrijedi potruditi

EUFOR je dio aktivnosti EU-a u Bosni i Hercegovini u okviru europske sigurnosne i obrambene politike. EUFOR je 2004. naslijedio stabilizacije snage UN-a (SFOR) i u toj zemlji djeluje u okviru vojne operacije Althea, koja je dosad najveća vojna operacija Europske unije.

EUFOR djeluje u skladu s ciljevima Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini  iz 1995. te ima za cilj pridonijeti stabilnosti i sigurnosti u BiH. U operaciju sudjeluju 23 države članice EU te Albanija, Čile, Makedonija, Švicarska i Turska.

Trump: Okončanje iranskog nuklearnog ugovora stvarna je mogućnost

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u ponedjeljak da je okončanje ugovora o iranskom nuklearnom programu "stvarna mogućnost", tri dana pošto je objavio da neće potvrditi da Teheran izvršava svoje obveze.

"Moguć je potpuni kraj ugovora, to je stvarna mogućnost", rekao je Trump u Bijeloj kući, dodajući da bi nova faza koja počinje mogla biti "veoma pozitivna".

"Vidjet ćemo što će se dogoditi", rekao je još u prigodi sastanka u Bijeloj kući, u nazočnosti svih članova svoje vlade.

Spominjući iranske dužnosnike, ocijenio je da su "izvrsni pregovarači". "Pregovarali su o ugovoru koji je za njih sjajan, ali je za Sjedinjene Države strašan", dodao je, govoreći o tom dokumentu kojim se Iran želi spriječiti da proizvede nuklearnu bombu, u zamjenu za postupno ukidanje sankcija koje pritišću Teheran.

Trumpovim odbijanjem da "potvrdi" ugovor počinje razdoblje velike nesigurnosti, a Kongresu se daje 60 dana za ponovno uvođenje - ili odbijanje - teških gospodarskih sankcija Teheranu koje je ukinuo 2016. kao što predviđa tekst. Nedugo nakon Trumpova govora, iranski predsjednik Hassan Rouhani osudio je "uvrede" i "neutemeljene optužbe" koje mu je uputio američki predsjednik.

29. travanj 2024 03:11