Aktualno
StoryEditor

Pelješki most - fijasko za Hrvatsku i EU

20. Siječanj 2018.

Od Sanaderova prvog ‘otvaranja radova’ davne 2003. o Pelješkom je mostu napisano svašta. I sad, kad su Kinezi izabrani za glavnog izvođača, ponovit ćemo stajališta koja smo zastupali i prije. I dalje mislim da je Pelješki most najveća promašena investicija u Hrvatskoj i bit će veće opterećenje budućim generacijama od legendarnog Obrovca u aranžmanu Jure Bilića.

>>>Za gradnju Pelješkog mosta treba oko 1000 radnika kojih – nema

Za deset ili dvadeset godina to će biti samo kraći put za stanovnike i turiste koji su namjerili ljetovati baš na Pelješcu. Ostatak prometa prema jugu ići će kraćim i jeftinijim putem preko BiH, koja će dotad biti u EU. A ako ne bude, to će značiti nestabilnu regiju koju će turisti zaobilaziti u širokom luku.

>>>Kineski izvođač radova na Pelješkom mostu: Naša je tajna težak rad

I opet će most ostati pust, a naša djeca plaćat će održavanje i spašavati ga od hrđanja. Podsjetit ću i na još jedno stajalište s Liderovih stranica – najveću korist od mosta imat će izvođači. Pa smo tako dopustili da zarade Kinezi, koji će uzeti najveći dio kolača od dvije milijarde kuna, i to iz proračuna EU i Hrvatske. No vlast će taj fijasko za budućnost koristiti kao predizborni uspjeh. I da sve bude do kraja paradoksalno, uzet će na tome i nešto glasova.

03. svibanj 2024 06:07