Aktualno
StoryEditor

Peruško o nagodbi: Svi su dobili kartu za vlak i mislim da su svi jednako nezadovoljni

19. Lipanj 2018.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško izjavio je u utorak kako vjerovnici s visokim ukupnim udjelom u tražbinama, do 85 posto, podržavaju izglasanu nagodbu te kako vjeruje u uspjeh budućih koraka koji slijede kako bi se nagodba primijenila.

>>>Peruško: Nakon Privremenog vjerovničkog vijeća, nagodba ide na ročište

Peruško je u izjavi za novinare istaknuo da su članovi privremenog vjerovničkog vijeća, u kojemu su predstavnici svih skupina vjerovnika, jednoglasno dali suglasnost na konačan tekst nagodbe, te da se samo na njih odnosi gotovo dvije trećine vrijednosti ukupnih tražbina. To je, kako je rekao, dobar signal. Dodatno je rekao da nagodbu podržavaju vjerovnici s ukupnim udjelom u tražbinama "do 85 posto".

Upitan što će biti s Adris grupom, koja nije podržala nagodbu, odgovorio su se u nagodbu "ukrcali svi" i sudjeluju svi koji su prijavili tražbine, pa i Adris.

>>>Peruško: Vlak s nagodbom napustio je stanicu

"Svi su dobili kartu za vlak i mislim da su svi jednako nezadovoljni", rekao je Peruško.

Onaj tko je imao bolje osiguranje tražbina ostvario je bolje uvjete, dodao je.

Upitan kakva će biti pozicija ruskih banaka, koje će dobiti 47 posto Agrokora, ustvrdio je da nitko od vjerovnika nije htio biti vlasnik Agrokora, nego su se u toj poziciji našli protiv svoje volje.

Predstavnica dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković rekla je kako je postignut dogovor o bitnim stvarima te kako je važno što je održan lanac opskrbe. Napomenula je pritom kako je Konzum vrlo dobro poslovao u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, što, kako je rekla, budi optimizam da će preostala isplata graničnog duga od 70 milijuna eura biti realizirana.

>>>Predsjednica zadovoljna prihvaćanjem nagodbe

Ocijenila je da je predstojeći proces implemantacije nagodbe vrlo složen.

Dokument nagodbe bit će sutra predan Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Nagodba se sastoji od dva dijela - pripremnog i provedbenog - te ima 32 poglavlja i 36 priloga. U dokumentaciji se detaljno razrađuje korporativna struktura Grupe Agrokor, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika nastalih prije izvanredne uprave, razrada novog duga Grupe Agrokor i kapitalne strukture, kao i drugi detalji vezani uz provedbu nagodbe. Sastavni dio dokumentacije su detaljne tablice svih tražbina, dosadašnjih plaćanja tijekom postupka izvanredne uprave te namirenja kroz nagodbu za svaku tražbinu. U jednom od priloga razrađena je i distributivna vrijednost društava pod izvanrednom upravom.

>>>Peruško: U samom smo finišu, psihoza usporava tijek procesa

Vjerovnici su potvrdili Model prioriteta namirenja (EPM) kao najbolji model za namirenje, s obzirom na broj kompanija unutar grupe te kompleksnost financijskog restrukturiranja. Kako se navodi, riječ je o fer i pravednom načinu namirenja, koji se koristi u najvećim međunarodnim postupcima restrukturiranja kompanija te je široko prihvaćen od međunarodnih kreditora.

U tom se modelu, u skladu sa zakonskim propisima, upravlja vodopadom naplate potraživanja za svaku pojedinu kompaniju, uključujući garancije za dug drugih kompanija, a tražbine se promatraju s aspekta njihove pravne pozicije.

Dobavljačima u prosjeku 60 posto povrata potraživanja, financijskim institucijama do 20 posto

Prema izračunima po EPM modelu, najveći udio u vlasništvu nove Grupe Agrokor imat će financijski vjerovnici, među kojima će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank, s 39,2 posto udjela. Imatelji obveznica sudjelovat će u vlasništvu s 24,9 posto udjela, ruska VTB banka sa 7,5 posto, a domaće financijske institucije s 15,3 posto. Udio dobavljača u novoj grupi bit će 4,7 posto, stoji u priopćenju Agrokora. Najveći udjel pritom će imati Adris, 1,4 posto, a potom Franck, 1,3 posto, te Saponija i Sokol Marić, po 0,6 posto.

>>>Dobavljači nakon pregovora s Peruškom: Nismo se primakli ni za milimetar

Po skupinama vjerovnika, dobavljači i vlasnici obveznica imaju u prosjeku manje otpise od financijskih institucija, navodi se dalje u priopćenju.

Najveću razinu povrata od 100 posto tražbina ostvaruju mala i mikro poduzeća, čija su potraživanja u potpunosti isplaćena. Dobavljači Agrokora ostvarit će u prosjeku 60 posto povrata potraživanja za robu i usluge, pri čemu će 46 posto dobavljača imati povrate između 80 i 100 posto.

Stopa povrata imatelja obveznica kreće se između 40 i 80 posto. Najveći broj domaćih i stranih financijskih institucija i ostalih vjerovnika imat će u prosjeku povrat tražbina do 20 posto.

Posebni sporazumi s dobavljačima i Sberbankom

Dio nagodbe su i dva posebna sporazuma - s dobavljačima i Sberbankom.

>>>Peruško ‘oprao’ Franck: Ponašali su se kao Agrokorova banka, a ne proizvođač kave

S dobavljačima je postignut dogovor o isplati tzv. graničnog duga (nastalog do 10. travnja 2017. kada je započeo postupak izvanredne uprave, a koji dospijeva iza tog datuma), pod određenim uvjetima. Ukupni najviši iznos tog duga koji može biti plaćen tijekom razdoblja od četiri godine (do 2021.) iznosi do 70 milijuna eura, a 9,6 milijuna eura će se isplatiti u budućim udjelima u novoj kompaniji. Uvjeti za isplatu graničnog duga vezani su za rezultate poslovanja Konzuma te se očituju u minimalnoj dogovorenoj EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) Konzuma, koja u kalendarskoj godini iznosi 38,8 milijuna eura, kaže se u priopćenju.

>>>Poletaev napušta Sberbank

Nadalje, u odnosu na dobavljače koji su Agrokor financirali regresnim mjenicama, u nagodbi uz posredovanje izvanredne uprave postignut je dogovor prema kojem Aisle Dutch TopCo (holding sa sjedištem u Nizozemskoj, koji će preuzeti poslovanje Agrokorovih poduzeća bez obaveza nastalih prije otvaranja postupka izvanredne uprave) neće ostvarivati prava, uključujući i naplatu, po ustupljenim tražbinama prema regresnim dužnicima ako su oni postigli sporazum s vjerovnicima (bankama) temeljem kojeg će podmiriti između 30 i 40 posto tražbine te o tome sporazumu izvanrednom povjereniku dostavili dokaz do datuma potvrde nagodbe.

>>>Poletaev mijenja funkciju u Sberbanci – nadzirat će rješavanje situacije u Agrokoru

Poseban sporazum sa Sberbankom, pak, podrazumijeva da će ruska banka za razdoblje od četiri godine (do 2021.) imati godišnje uvjetno/potencijalno pravo na primanje uplata pod uvjetom da skupina od 17 materijalno bitnih društava ostvari dogovoreni prag operativne dobiti. Prag EBITDA za 2018. je 245 milijuna eura, a on se postupno povećava do 288 milijuna eura za 2021.

Ukupan iznos za četiri uplate Sberbanci ne može premašiti 60 milijuna eura, a obveza plaćanja prestaje s istekom četiri godine, bez obzira na iznos koji će u konačnici biti plaćen.

Dogovoreno produljenje roll-upa do sredine 2019. godine

Kreditori ugovora o najstarijem zajmu (tzv. roll-up od 1,06 milijardi eura) i Sberbanka dogovorili su sve uvjete produljenja tog ugovora. Produljenje je planirano najkasnije do sredine 2019., a refinanciranje je moguće i prije toga roka.

>>>Alca Zagreb: Podržavamo nagodbu s Agrokorom

Dogovorena je kamatna stopa Euribor, uvećana za 8 posto (6 posto cash/2 posto PIK) do 10. siječnja 2019. Od 10. siječnja do 10. veljače 2019. kamatna stopa bit će Euribor uvećan za 10 posto, koji raste za 0,5 posto PIK svaki idući mjesec.

U srpnju 2018. platit će se dva posto naknade, a u siječnju i travnju 2019. godine još po jedan posto naknade.

Oko 7.300 stranica teksta nagodbe i pratećih priloga bit će u srijedu poslano Trgovačkom sudu u Zagrebu, koji će ga potom tijekom ovoga tjedna objaviti na e-oglasnoj ploči. Kako se navodi u priopćenju iz Agrokora, po objavi teksta nagodbe, Trgovački sud zakazat će ročište za glasanje o nagodbi, koje se mora održati u roku ne kraćem od pet i ne dužem od 15 dana. Iznos ukupnih tražbina s pravom glasa je 34,4 milijardi kuna ili 4,6 milijardi eura.

>>>Agrokor ostvario 10 posto veću operativnu dobit od planiranog

Po objavi na e-oglasna ploči, tekst nagodbe na hrvatskom i engleskom jeziku bit će dostupan svim vjerovnicima i na stranici nagodba.agrokor.hr.

Nakon što se održi ročište za glasanje o nagodbi te donese odluka o pravomoćnosti nagodbe, planira se da će proces implementacije nagodbe trajati između tri i četiri mjeseca, kaže se u priopćenju.

07. lipanj 2023 11:31