Aktualno
StoryEditor

Petir dobila potvrdu Ministarstva da će Hrvatska glasati protiv GMO-a u EU

01. Travanj 2017.

U hrvatskim je medijima u posljednje vrijeme objavljeno nekoliko članka u kojima se navodi kako je predstavnik Republike Hrvatske na glasovanju Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje 27. siječnja bio suzdržan u vezi novog prijedloga Komisije koji bi omogućio autorizaciju dvije GMO sorte kukuruza (Bt11 Syngenta i 1507 Dupont) i reautorizaciju postojećeg GMO sjemena Mon 810 (Monsanto) za daljnju kultivaciju na području Europske unije. Također, prema informacijama objavljenima u jednom dnevnom listu, takav je stav predstavnika RH u Stalnom odboru ponovljen i prilikom glasovanja o odobravanju kultivacije i uvoza novih sorti GMO kukuruza 28. ožujka ove godine.

Zastupnica Petir tim je povodom uputila dopis ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću u kojem je izrazila svoje neslaganje s takvim stavom i zatražila je očitovanje. „Zanima me razlog zbog kojeg je Hrvatska, koja na svom teritoriju zabranjuje sjetvu GMO sjemena i uzgoj genetski modificirane hrane, ostala suzdržana  oko ovog prijedloga i nije glasovala protiv njega“, pitala je Petir ministra Tolušića. U svom dopisu ona ističe da su mnogobrojni hrvatski građani, brojne jedinice lokalne uprave, kao i sve županije službenim odlukama na razini predstavničkih tijela izrazile svoj stav protiv GMO-a i svoju potporu dale tradicionalnoj i ekološkoj poljoprivredi. „Ta politika već godinama je jedna od rijetkih politika oko koje postoji jedinstveni stav i vladajućih i oporbe i taj se stav nije mijenjao do ove odluke“, ističe Petir.

>>>Tolušić krati lanac opskrbe hranom za bolnice, vrtiće, škole…

Ona podsjeća da hrvatska poljoprivreda svoju prednost vidi u visoko očuvanom okolišu u kojem se proizvodi visokokvalitetna hrana tradicionalnim načinom poljoprivrede ili ekološkom proizvodnjom. „Hrvatska poljoprivreda izgradila je taj imidž mukotrpnim radom poljoprivrednika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji svoju konkurentnost na tržištu u poplavi jeftine nekvalitetne te u posljednje vrijeme i hrane sumnjive zdravstvene ispravnosti koja dolazi iz uvoza mogu ostvariti isključivo visokom kvalitetom i dodatnom vrijednošću proizvoda zbog tradicionalnog i ekološkog načina uzgoja poljoprivrednih proizvoda i prodaje u kratkim lancima opskrbe hranom“, navodi Petir.

"Protiv interesa Hrvatske"

U vremenu podijeljenog mišljenja država članica, njezinih predstavnika i zastupnika po ovom pitanju kako u Europskom parlamentu tako i u Vijeću, svaka promjena stava hrvatskih predstavnika može narušiti krhku kompetitivnu prednost domaćih poljoprivrednih proizvođača. „Svaka promjena stava po mom dubokom uvjerenju protiv je interesa građana Hrvatske i hrvatskih proizvođača,“ navela je Petir i nastavila: „Moram naglasiti kako je moj stav da Hrvatska treba ostati zemlja slobodna od GMO-a u dva navrata (Pisana izjava na temelju članka 136. Poslovnika Europskog parlamenta o europskim regijama bez GMO-a te Inicijativa za proglašenje regije Aple-Adria područjem slobodnim od GMO-a) podržao i gospodin Andrej Plenković, tadašnji zastupnik u Europskom parlamentu, a danas hrvatski premijer.“

U svom odgovoru na upit zastupnice Petir, Ministarstvo poljoprivrede  ističe kako su prijedlozi Provedbenih odluka napisani na način, da se u Dodatku spomenutih Odluka navodi izuzeće od uzgoja GMO na teritoriju svih država članica koje su prethodno podnijele takav zahtjev. Izuzeće su uz Hrvatsku zatražile: Bugarska, Grčka, Francuska, Cipar, Latvija, Luksemburg, Mađarska, Austrija, Slovenija, Danska, Poljska, Njemačka, Malta, Italija, Litva, dio Belgije (Valonija), Nizozemska i dio Ujedinjenog kraljevstva (Sjeverna Irska, Wales i Škotska). „To je i razlog zbog kojeg je u ime Republike Hrvatske, kao nadležno tijelo Ministarstvo zdravstva uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede glasovalo suzdržano zbog mišljenja da bi glasovanjem protiv Odluka to značilo da smo i protiv izuzeća od uzgoja GMO na teritoriju RH“, stoji u odgovoru koji je zastupnica Petir dobila iz Ministarstva poljoprivrede.

U Ministarstvu su suglasni sa stavom zastupnice Petir da je u RH zabranjen uzgoj GM usjeva, (bez obzira na konačni završetak procedure donošenja Odluka, koje su upućene na Žalbeno vijeće u EU, jer nije postignut potreban konsenzus) te navode da će kod sljedećeg glasovanja na temu GMO-a Hrvatska glasovati protiv, navodi priopćenje objavljeno na službenim stanicama naše europarlamentarke.

>>>Sud Europske unije ukinuo trgovinsku tajnu u sporovima oko pesticida

30. travanj 2024 11:00