Aktualno
StoryEditor

Petrov i Plenković: Tko će zaštiti sindikalca sisačke rafinerije Predraga Sekulića

08. Studeni 2017.

Čelnik Mosta Božo Petrov pitao je na aktualcu u srijedu premijera Andreja Plenkovića hoće li zaštiti sindikalca Predraga Sekulića iz sisačke Rafinerije koji je dobio otkaz, a premijer je rekao kako će resorni ministar utvrditi sve činjenice.

- Hrvatska javnost bi trebala znati Vaš stav i drugih predstavnika Vlade kao i članova Uprave Ine o rafineriji Sisak i je li on isti kao stav mađarskih članova i mađarske vlade. Danas se lideru borbe za opstanak sisačke rafinerije, čelniku sindikata Predragu Sekuliću daje otkaz zbog njegovog sindikalnog djelovanja i nastojanja da Rafinerija nastavi s radom. Što planirate napraviti da biste zaštitili tog čovjeka, pitao je Petrov Plenkovića.

>>>Sekulić nakon otkaza najavljuje borbu pravnim putem

Plenković mu je pak uzvratio da se stav Vlade o Rafineriji Sisak nije promjenjio još od vremena kada je Most bio u Vladi.

- Želimo da Rafinerija Sisak radi  i proizvodi što je dulje moguće. Oko konkretnog pitanja koje se odnosi na jednog od zaposlenika i čelnika sindikata i jednog od kandidata Mosta na lokalnim izborima, to je informacija koju sam ja dobio iz medija, zatražit ću od kolege Ćorića da detaljno izvidi o čemu je riječ, odgovorio mu je Plenković.

Petrov mu je uzvratio kako bi se sada trebao našaliti i reći da je "trebao biti HDZ-ov kandidat kako bi ga se zaštitilo".

>>>Šef Stožera za obranu Rafinerije Sisak dobio otkaz

- Ovo pitanje nije bila politička igrica. Trebali ste donijeti jasne mjere i odluke a ne demagoške diplomatske  priče. Zamolio bih Vas da nam ne darivate lažne božićne poklone. Konačno donesite iskrenu odluku, Hrvatska je ili nije (za to) da se Ina otkupi, poručivao je Petrov.

Anku Mrak Taritaš (Glas) zanimala je sudbina Istanbulske konvencije.

- Da li se sukladno najavama očekuje da će do kraja ove godine u Sabor doći zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije, pitala je.

Plenković je naglasio kako Istanbulska konvencija ima za cilj sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji ali i poručio:

- To je Konvencija koja je potpisana dok ste Vi bili u Vladi . To inzistiranje lijevog spektra kao da je to nešto što se dogodilo jučer ili prekjučer pa sve gori zbog desnog spektra.... Bilo je više nego dovoljno vremena da tadadšnja koalicija stavi tu konvenciju u proces ratifikacije.

Svi su, kazao je, na  istoj strani.

>>>INA o otkazu sindikalcu Sekuliću: Opetovano kršio odredbe Pravilnika o radu

- Želimo pojačati okvir pravnih mehanizama u RH uključujući i  međunarodno pravne instrumente da to učinimo, rekao je.

Kada je riječ o procesu javnog savjetovanja, rekao je, resorno ministarstvo u ovom trenutku još konsolidira sve komentare, a kada taj proces bude gotov, oni će biti objavljeni.

- Nakon toga će Vlada u primjerenom trenutku odlučiti kada i u kojem trenutku nastaviti s procesom ratifikacije ove konvencije. Očekujem da i ovdje malo otvorenije raspravimo neka ideološka pitanja koja su na dnevnom redu vezana za tu konvenciju i kada je riječ o korištenju pojma roda, koji se ne bi pojavio u našem pravnom sustavu prvi put kroz ovu konvenciju, on postoji i u nekim drugim zakonima i dokumentima ranije usvajanim, odgovorio je Plenković.

20. travanj 2024 10:09