Aktualno
StoryEditor

Petrov: Most se protivi gradnji regionalnih centara za gospodarenje otpadom

13. Prosinac 2017.

Predsjednik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare o gospodarenju otpadom u srijedu u Koprivnici ocijenio je da upravo taj grad, na primjeru Piškornice, pokazuje svu apsurdnost politike velikih centara za gospodarenje otpadom, te da je Most protiv gradnje tih regionalnih centara.

- Sve je jasnije da se Hrvatska vraća na stari, ekonomski i ekološki štetan koncept zbrinjavanja otpadom. On podrazumijeva izgradnju velikih i skupih regionalnih centara za obradu miješanog otpada, rekao je Petrov na konferenciji s temom ‘Gospodarenje otpadom - za recikliranje, protiv spaljivanja‘, na kojoj su sudjelovali i Mostov saborski zastupnik Slaven Dobrović, bivši zastupnik u Saboru Josip Katalinić te aktivist Siniša Bosanac.

Istaknuo je da se Most zalaže za kružnu ekonomiju koja u otpadu vidi resurs.

>>>Sve više komunalaca za manje otpada

Petrov je upitao je li inzistiranje na gradnji velikih centara interes određenih skupina, koje, kako je ustvrdio,  s obzirom na njihov način funkcioniranja, ‘možemo nazvati mafijom‘.

Koprivnički aktivist Siniša Bosanac založio se ‘kružnu ekonomiju‘ u kojoj će se veliki dio otpada ponovno vratiti u gospodarstvo kao sirovina.

- Gradnja ogromnih odlagališta podrazumijeva da će se zbog njihove isplativosti graditi i spalionice, kazao je Bosanac te se usprotivio politici gomilanja otpada nadomak Koprivnice.

>>>Bulj: Zakonom o regionalnom razvoju građanima se poručuje da se isele

Saborski zastupnik  Slaven Dobrović rekao je da se prema otpadu moramo odnositi kao prema resursu.

- Apeliram na sve gradove i općine da se dosljedno prihvate održivog i ekološki utemeljenog sustava gospodarenja otpadom, kazao je  Dobrovića koji rješenje problema vidi u gradnji sortirnica, reciklažnih dvorišta, centara za ponovnu upotrebu i svega ostalog što umanjuje potrebu za odlaganje otpada.

Josip Katalinić naveo je primjer Rijeke kao apsurdnost gradnje velikih centara.

- Govorili su nam da ćemo svi imati koristi od Centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Danas zbog njega dobivamo uvećane račune za odvoz smeća, a s tog prostora širi se nesnosni smrad, naveo je.

Petrov o Orepiću: To je jučerašnja vijest

Na višekratne upite novinara o tome je li Vlaho Orepić izašao iz jučer Kluba zastupnika Mosta zbog borbe za kandidaturu na predsjedničkim izborima, predsjednik Mosta Petrov  nije želio odgovoriti, rekavši da je riječ o jučerašnjoj vijesti, a da se danas bavi aktualnim pitanjima.

O ‘nestanku Mesićeva dosjea‘: To nije slučajno 

No, Petrov je bio voljan komentirati slučaj ‘nestanka dosjea‘ Stjepana Mesića iz Hrvatskog državnog arhiva (HDA).

- Mi smo u svibnju uspjeli u nakani da se otvore arhivi. ... Sve ovo ostalo, poput nestalih dosjea i onih koji su izašli, govori o tome koliko je važno raščistiti stvari i što se sve zadnjih 20 godina događalo iza zavjese. Dakle, presumpciju o tome tko je kriv, tko je trebao dostaviti ili posložiti dosje gospodina Mesića i svih ostalih koji možda nedostaju, ostavljam vama i javnosti na analizu, rekao je Petrov. Dodao je kako  ne smatra slučajnošću nestanak dosjea Stjepana Mesića.

Prema pisanju današnjeg Jutarnjeg lista, ‘dokument o SDS-ovoj obradi Stjepana Mesića nije dostupan‘. Jutarnji također navodi da kada su iz tog medija "zatražili uvid u Mesićev dosje, koji se nalazi u popisu dosjea koje je SOA dostavila u HDA, dobili su usmeni odgovor kako tog dosjea - nema".

29. travanj 2024 21:51