Aktualno
StoryEditor

Petrović: EU traži efikasnost a ne privatizaciju

26. Travanj 2017.

Denis Petrović, direktor odjela poslovnog savjetovanja u KPMG-u održao je prezentaciju pod nazivom ‘Strateško planiranje i kontroling u poduzećima od strateškog državnog interesa‘ u sklopu konferencije Državno, a efikasno.

>>> FOTO: Počela je konferencija koja ‘pobija podvalu da država ne može biti dobar gospodar’

Ukazao je na činjenicu strateškog planiranja koje je šturo u trenutačnoj situaciji u državnim poduzećima, te je naglasio da ojačano praćenje uspješnosti poduzeća u državnom vlasništvu i odgovornost rukovodstva treba biti prioritetni zadatak.

-Izgleda da još nismo razumjeli što znači imati u vlasništvu primjerice željeznice, ceste ili šume. EU traži efikasnost a ne privatizaciju, objasnio je Petrović dodavši da je članstvo u EU strateška odluka koju treba prilagoditi vlastitoj strukturi.

>>> FOTO: Što kada država nema strategiju za poduzeće u svom vlasništvu?

Naglasio je i kako se misija ne može određivati prije nego se zna okvir u kojem poduzeće posluje, jer se u takvim situacijama događa da poduzeće ne upravlja direktivom, već ju slijedi. Istaknuo je i važnost prepoznavanja trendova, prilagođavanja strategija i organiziranja procesa upravljanja.

Izlaganje je zaključio riječima kako transparentno poslovanje bez strategije i operativnog kontrolinga ne postoji, a kontroling je, kako smatra, instrument pravljenja.

20. travanj 2024 15:56