Aktualno
StoryEditor

Picula pozdravlja otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom

28. Lipanj 2018.

Nakon što je Europska unija dogovorila otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Makedonijom u lipnju 2019., zastupnik Tonino Picula kao izvjestitelj u sjeni i glasnogovornik za Sjevernu Makedoniju u ime S&D grupe, čestitao je Makedoncima:

>>>Picula: Prekarijat je na putu da zamijeni proletarijat

- Nakon 10 godina odgađanja, želim čestitati Makedoncima na uspjehu u otvaranju pregovora o pridruživanju sljedeće godine! Sada je konačno jasno da će pregovori započeti u lipnju 2019., a Sjeverna Makedonija i Europska komisija mogu započeti pripreme već danas, poručio je zastupnik Picula uoči sastanka Europskog vijeća danas u Bruxellesu.

S&D grupa žali zbog odluke o odgađanju otvaranja pregovora tek iza sljedećih europskih izbora 2019. i poziva Europsko vijeće da jasno pokaže da pregovori o pristupanju neće biti dodatno odgađani.

>>>Europarlamentarci Picula i Lins upozorili kako postoje različita stajališta o proširenju EU

- Sjeverna Makedonija doista zaslužuje otvaranje pregovora o pridruživanju EU. U samo godinu dana, vlada premijera Zaeva učinila je vrlo dobar posao s reformama i siguran sam da će nastaviti jednakim tempom. Sporazum s Grčkom o pitanju imena uklonio je i zadnju prepreku u otvaranju pregovora, a građani Makedonije moći će se izjasniti o njemu na referendumu. Odluka Vijeća samo potvrđuje građanima Makedonije da će vlada koja izvršava svoja obećanja, imati podršku Europske unije.

20. travanj 2024 16:24