Aktualno
StoryEditor

Pilot projekt stvaranja nove turističke ponude i jačanja ribarstva

29. Svibanj 2017.

Hrvatski turizam iz godine u godinu ima sve bolje rezultate i doista je postao svojevrstan turistički brand na svjetskom tržištu, a bolji se rezultati tek očekuju. No, prodaja samo sunca i prelijepog mora sve više postaje stvar prošlosti i stvaraju se novi oblici organizacije koji bi trebali pružiti dodatnu vrijednost.

Jedna od takvih akcija je i umrežavanje gastro ponude, kulturne baštine i autohtonosti pojedinih područja koju turisti sve više traže. Zbog toga je prošlog tjedna proveden i jedan posebni pilot projekt s turističkim itinererom koji spaja sjajne lokalne restorane s bogatom prirodnom ponudom, ali i kulturu, posjete muzejima i ribogojilišta na području Cresko – lošinjskog arhipelaga.

>>>‘Venue finder’: Novi iskorak za hrvatski poslovni turizam

Možemo napraviti mnogo više od onog što se nudi turistima, kaže Anđela Cvjetković, voditeljica projekta kojeg provodi lokalna akcijska grupa u ribarstvu (Lagur) pod nazivom „vela vrata“. Mnogi ribari i vlasnici brodova i restorana i ne znaju da postoje posebni fondovi EU namijenjeni ribarstvu koje mi namjeravamo usmjeriti prema njima zahvaljujući operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo za razdoblje od 2014 do 2020 godine za što je EU osigurala čak 85 posto sredstava.

[caption id="attachment_275952" align="aligncenter" width="750"] Uzgajalište orada[/caption]

Strani, ali i domaći turisti zasigurno bi s oduševljenjem brodicom posjetili uzgajalište ribe tvrtke „Orada Adriatic“ nedaleko Cresa u sklopu kojeg slobodno plivaju i dupini koji se bez problema poput manekena mogu uhvatiti i kamerom. Nakon toga odlazak do Velog Lošinja i posjet edukacijskom centru o moru instituta Plavi cvijet gdje pored obilaska posjetitelji mogu ponijeti i trajnu uspomenu – posvojenog dupina.

>>>HTZ provodi natječaj za destinacije izvrsnosti ‘EDEN’ s temom kulturni turizam

Što tek reći na muzej Apoksiomena u Malom Lošinju koji svojom ljepotom i zanimljivom pričom ulazi u red najboljih na ovim područjima. A ta antička ljepota može se pronaći i na stolu lokalnih restorana u Lošinju.

Zanimljiva ponuda našla se i na kopnu, u Mošćeničkoj Dragi i to u muzeju „Kući od mora“ za kojeg nažalost mnogi turisti i ne znaju kao i muzeju „guca“ u Lovranu gdje se vide dostignuća brodograditelja ovog kraja. Cjelokupna vizija projekta koji obogaćuje turističku ponudu je prije svega razvitak održivog ribarstva i promicanje ribarske i pomorske kulture i baštine uz pomoć novca namijenjenog upravo tome. I zašto onda to sve ne iskoristiti, kažu entuzijasti iz lokalne akcijske grupe.

24. travanj 2024 15:29