Aktualno
StoryEditor

Plenković: Ne vjerujem u formiranje ‘velike koalicije‘ SDP-a i HDZ-a

17. Svibanj 2017.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je kazao kako će nakon prvog kruga lokalnih izbora početi razgovore o odabiru novih ministara koji će, kaže, biti predstavljeni u Hrvatskome saboru po završetku drugoga kruga lokalnih izbora te ističe da je na saborskim zastupnicima s kojima će razgovarati odluka jesu li za političku stabilnost ili nove parlamentarne izbore.

- Mi ćemo dogovoriti popunjavanje ministarskih mjesta kao plod razgovora s budućim partnerima u rekonfiguriranoj parlamentarnoj većini, rekao je Plenković u emisiji Hrvatskoga radija "A sada Vlada".

Kaže kako je u ovom trenutku na stolu samo popunjavanje ministarskih mjesta, odnosno da neće biti smanjenja broja ministarstava.

- Ne želim prejudicirati tijek tih razgovora, ali o čemu danas razmišljamo je to (popunjavanje ministarskih mjesta), rekao je.

>>>Plenković odbacio ‘monstruoznu tezu’ da štiti kriminal, Todorića

U kontekstu tih predstojećih razgovora o podršci novim ministrima, poručuje da svi saborski zastupnici imaju jednostavnu opciju ili reći da žele političku stabilnost u zemlji i participirati u vlasti ili reći da žele nove izbore.

- Ja sam potpuno miran. Meni je kao lideru stranke koja će dobiti lokalne izbore, koja je dobila parlamentarne izbore, koja ima najveći rejting i koja će ponovno biti relativni pobjednik parlamentarnih izbora, to je sigurno, meni je iz mog mikrokuta sasvim svejedno. Mogu biti oportunist i reći nešto slično što je rekao Davor (Stier) – ‘ajmo mi brzo u drugom krugu lokalnih izbora na nove parlamentarne izbore i dobiti par mandata više. To može biti oportunistička logika, a moja je logika puno veća. Ja sam tu predsjednik Vlade odgovoran za funkcioniranje države…, kazao je Plenković.

Stier je gradio suradnju s Mostom, ali ne više od mene

Upitan o toj izjavi potpredsjednika Vlade Davora Ive Stiera koji je rekao da je nakon razlaza suradnje HDZ- i Mosta više bio za prijevremene izbore i da žali zbog tog razlaza jer se zalagao za suradnju s Mostom, Plenković je, uz ostalo kazao da je HDZ demokratska stranka koja gaji dijalog i raspravu o različitim temama te ponovio da je za razlaz Mosta i HDZ-a isključiva odgovornost na političkom odabiru Mosta koji je podupro inicijativu oporbe za pokušajem rušenja ministra financija Zdravka Marića.

>>>Petrov rekapitulirao razgovore s Todorićem i bankarima

-A što se tiče toga da je (Stier) gradio suradnju – točno, ali ne više od mene. Moj je odabir i sugestija svim na Predsjedništvu stranke bio da se ide s Mostom. A o tome je li nekome ovoliko ili onoliko žao, to je u politici možda osobni stav, ali ona je posao u kojem se očekuje da radite za javno dobro da budete odgovorni, da donosite odluke, a odgovornost za odlazak iz Vlade je prije svega na Mostu i tu nema nikakvih dilema. To javnosti mora biti posve jasno, rekao je.

Plenković dodaje, na upit novinarke, da mu nije žao ni zbog odluke da surađuju s Mostom, kao ni zbog odluke da tu suradnju prekine.

-Da sam napravio drukčije bio bih loš premijer, loš upravitelj, loš menadžer, loš čovjek u krajnjoj liniji, jer ne bih branio svog ministar financija u trenutku kad zemlja konsolidira svoje financije…, poručio je.

Mogu razgovarati i sa SDP-om

Ne vjeruje u formiranje "velike koalicije" SDP-a i HDZ-a. SDP mu ne djeluje da je na to spreman, kaže te objašnjava kako ne doživljava kao konzistentnu politiku poziv na dijalog koji je uputio predsjednik SDP-a Davor Bernardić s obzirom na, kako je rekao, sve SDP-ove zahtjeve za izglasavanjem nepovjerenja, pritužbi Ustavnome sudu, interpelacija, svih mogućih mehanizama koji postoje da se na neki način destabilizira vlast.

>>>Hajdaš Dončić: Moguća je nemoguća koalicija SDP-a i HDZ-a, Mršić može biti ‘game changer’

- Oni su parlamentarna stranka, odgovorni su, imaju svoje ciljeve, svoje razloge. Što se mene tiče, mogu razgovarati i s njima. Ima i drugih, naravno da se uvijek gleda tko je programski i ideološki bliskiji. Prema tome razgovore ćemo voditi. Mogu ih voditi i s kolegom Bernardićem, ali mislim da su njihovi stavovi poprilično formirani i čvrsti. Ne djeluju mi baš da su spremni na neku suradnju, kazao je.

30. travanj 2024 15:17