Aktualno
StoryEditor

Plenković: Predstavljanje ministara nakon lokalnih izbora, imamo vremena, nije drama

05. Svibanj 2017.

Novi ministri bit će predstavljeni nakon lokalnih izbora, najavio je u petak u Beču premijer Andrej Plenković i nazvao Most, partnera svoje stranke u Vladi, najodgovornijim za krizu vlasti i poručio da je njegov cilj stabilizacija hrvatskih institucija.

"Onaj tko je odgovoran za krizu vlasti je Most. U životu, u partnerstvu, politici, koaliciji postoji nešto što se zove minimum korektnosti", rekao je premijer novinarima u hrvatskom veleposlanstvu u Beču gdje je boravio u ranije dogovorenom radnom posjetu Austriji. Kriza vlade izbila je  prošli tjedan kada su trojica ministara Mosta zatražila smjenu ministra financija Zdravka Marića držeći da je u sukobu interesa zbog krize koncerna Agrokor.

>>> Predsjednica: Većina zastupnika je protiv prijevremenih izbora

"Ne mogu u istoj vladi sjediti oni ministri koji su protiv kolege koji je s njima godinu i pol dana", rekao je premijer i poručio da drži odgovornim za krizu vlasti svog manjinskog partnera Most, s kojim je vladu formirao realni pobjednik izbora, a to je HDZ. "Most je odgovoran  za ovu krizu. Most je pokrenuo nepovjerenje prema vlastitom kolegi. To  se u mojoj vladi neće tolerirati niti se tolerira", rekao je Plenković.

Nakon smjene Mostovih ministara u četvrtak je Sabor izglasao povjerenje ministru Mariću, a u petak razriješio mostovca Božu Petrova s dužnosti predsjednika Sabora.

"Ministre ćemo predstaviti  nakon lokalnih izbora. Imamo vremena, to nije nikakva drama, institucije funkcioniraju, vlada funkcionira, ministarstva rade", rekao je Plenković.

>>> Novi predsjednik Sabora Jandroković pozvao zastupnike na korektnost

Zamoljen za komentar ankete televizije RTL prema kojoj građani najodgovornijima za krizu smatraju HDZ, samoga premijera i ministra Marića, Plenković je odgovorio "Moj je cilj stabilizacija hrvatskih institucija i na tome radimo". Anketa RTL-a pokazala je i da su građani ispitanici skloni novim izborima. "HDZ nastavlja dalje, a ako dođemo u situaciju da se procjeni  da se ide na nove izbore,  HDZ će biti ponovno najjača stranka, ja sam na njih spreman", rekao je premijer. Plenković, koji je čestitao HDZ-ovcu Gordanu Jandrokoviću na izboru za novog predsjednika Sabora, u veleposlanstvu je izrazio zadovoljstvo što se mogao sresti s Hrvatima koji žive i rade u Austriji.

"Zadaća je  vlade i hrvatske diplomacije da vode konstruktivan dijalog s našim sunarodnjacima koji žive u inozemstvu,  posebice u Austriji gdje žive Gradišćanski Hrvati i brojni  Hrvati koji zarađuju za svoj život u Austriji", rekao je hrvatski premijer. "Ovo je dobra prigoda kako se ta poveznica između dijaspore i domovine može osnažiti", rekao je.

Razgovori u Beču s austrijskim kancelarom Christianom Kernom i austrijskim predsjednikom Alexandrom Van der Bellenom te predavanje na Diplomatskoj akademiji prošli su u odličnom tonu i bili su vrlo sadržajni,  ocijenio je Plenković na kraju svog prvog radnog posjeta Austriji.

28. travanj 2024 17:46