Aktualno
StoryEditor

Plenković: Procjenu rasta BDP-a za ovu godinu dižemo s 0,7 na 2,2 posto

26. Travanj 2023.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada na sutrašnjoj sjednici revidirati prognozu gospodarskog rasta u ovoj godini s ranijih 0,7 posto na 2,2 posto.

- Turizam je pridonio izrazito ukupnom gospodarskom rastu. Sutra ćemo na sjednici Vlade revidirati prognoze rasta za 2023. s ranijih 0,7 posto na 2,2 posto -  rekao je premijer u izjavi novinarima nakon svečanog otvorenja 2. svjetskog kongresa sportskog turizma u Petrčanima.

Ocijenio je da će ove godine, osobito nakon članstva u schengenskom prostoru i europodručju, rezultati turističke sezone biti bolji nego u prošloj godini odnosno bolji i od rekordne 2019. godine.

- Stoga vjerujem da ćemo nastaviti konsolidirati naš ekonomski i financijski položaj i da će turizam, a onda naravno i sport, tome dati svoj veliki obol -  rekao je.

Premijer je još prošli tjedan najavio da će Vlada objaviti revidirane prognoze rasta gospodarstva za ovu godinu, "pomičući ih sa sadašnjih 0,7, prema dva posto".

Spomenuo je pritom izvještaj Fitcha koji je potvrdio rejting Hrvatske ‘BBB+‘, uz stabilne izglede.

- Povećana nam je procjena gospodarskog rasta. Naznačili su i koristi od Schengena, europodručja. Prepoznaju i smjer i sidro te reformske napore i otpornost na krizu. Vidimo da nam je trend bolji nego što se planiralo, a da se inflacija smanjuje - rekao je tada Plenković.

30. travanj 2024 00:08