Aktualno
StoryEditor

Pliva bilježi najbolju izvoznu godinu u svojoj povijesti

15. Prosinac 2017.

Pliva će ove godine ostvariti najbolje izvozne rezultate do sada, s više od milijardu kuna, a i drugi pokazatelji su dobri, izjavio je u četvrtak predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan.

Na godišnjem susretu s novinarima Furjan je izvijestio kako je izvoz u odnosu na prošlu godinu porastao za oko 30 postu. Više od 90 posto volumena izvoza ide u Rusiju i SAD. Preko Tevine mreže, što je velika pogodnost, Pliva izvozi u 80 zemalja, dodao je. Napomenuo je da Pliva ovu godinu završava s 250 zaposlenih više.

>>>Bayer pokreće projekt za transparentnost

- To je velik uspjeh pogotovo kada matična korporacija Teva u iduće dvije godine najavljuje restrukturiranje s brojnim otpuštanjima diljem svijeta i zatvaranjem lokacija. Pliva u Tevinom sustavu dobro kotira, izdvaja se kvalitetom i efikasnošću no teško je sada predvidjeti što će se dogoditi idućih godina, ali će se nešto od tog procesa odraziti i na nas, rekao je Furjan.

Dodao je da Pliva trenutno ima 2400 zaposlenih uz još 300 vanjskih suradnika. Direktor Plivinih operacija Zoran Bunčić iznio je da je ova godina za Plivu rekordna i s proizvodnjom 6,5 milijardi tableta.

- U prosincu Teva je na tržište SAD-a plasirala generički lijek za liječenje impotencije od čega imamo velika očekivanja, jer na tom tržištu za to postoji velika potreba, a Pliva je glavna lokacija u sustavu Teve za tu isporuku. Tjedna prodaja toga lijeka kreće se oko desetaka milijuna dolara samo u SAD-u, kazao je Bunčić.

>>>PLIVA: Konsolidacija globalnog poslovanja Teve (zasad) bez utjecaja na hrvatsku tvrtku

Furjan je dodao da bi u takvoj situaciji jako koristio trgovinski sporazum između EU-a i SAD-a. Ocijenio je da je velika prilika za Hrvatsku i Plivu što u proizvodnji mogu ponuditi veću produktivnost, kvalitetu i efikasnost nego zemlje na istoku te da bi bilo dobro da država smanji porezna opterećenja koja su veća nego u drugim istočnoeuropskim zemljama.

I on i glavna financijska direktorica Nikolina Dizdar Čehulić istaknuli  su da je Pliva i ove godine dosta investirala u proizvodnju i opremu -120 do 150 milijuna kuna, što je omogućeno velikim porastom izvoza.

>>>Vlasnica Plive planira otpuštanje četvrtine radnika na globalnoj razini

- Očekujemo aktivno sudjelovanje u izradama nacrta zakona o poticanju ulaganja, jer nam je to važno za istraživanje i razvoj, a nadamo se i da će se naplata potraživanja u Hrvatskoj poboljšati, jer se unatoč zakonu koji dopušta rok od 60 dana to produljuje na 200 dana što nam je veliki problem, pogotovo s naplatom od bolnica, rekla je Čehulić.

25. travanj 2024 10:12