Aktualno
StoryEditor

PMI: Snažan priljev novih narudžbi podupro gospodarstvo eurozone u rujnu

04. Listopad 2017.

Gospodarske aktivnosti u eurozoni ubrzale su u rujnu, poduprte najsnažnijim priljevom novih narudžbi u gotovo šest i pol godina, pokazalo je u srijedu mjesečno izvješće londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u rujnu za jedan bod u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši najvišu razinu u četiri mjeseca, od 56,7 bodova, čime je Markit potvrdio početnu procjenu njegove vrijednosti.

>>>Europski ulagači oprezni zbog katalonske krize

- Konačne brojke PMI-ja zaokružuju impresivno treće tromjesečje, u kojem je prema istraživanjima gospodarstvo poraslo 0,7 posto, konstatira glavni ekonomist londonske tvrtke Chris Williamson.

- Gospodarstvo ulazi u četvrto tromjesečje s poslovima poduprtima najintenzivnijim priljevom novih narudžbi u više od šest godina i očekivanjima življeg rasta u budućnosti nakon ljetnog zatišja, dodaje Williamson.

Njemačka vodeće gospodarsvo

Industrija je ponovo prednjačila ubrzanjem rasta iako su aktivnosti snažnije porasle i u uslužnom sektoru, napominju iz londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Među vodećim je gospodarstvima Njemačka ponovo zauzela vodeće mjesto zahvaljujući ponajprije naglom skoku izvoznih poslova u industriji. Na drugom je mjestu Irska dok je u Francuskoj oporavak ojačao, uz najsnažniji rast aktivnosti u više od šest godina.

Snažniji rast gospodarstva eurozone ponovo je testirao proizvodne kapacitete, ističu u Markitu, što se očitovalo u najintenzivnijem gomilanju poslova od veljače 2011. godine. Stoga su kompanije zapošljavale nove radnike najsnažnijim tempom u proteklih 10 godina.

>>>Gaf ministra Johnsona: Libija bi mogla postati novi Dubai, samo kad bi se riješila trupala

Rast ujedno bilježi sve više zemalja, što bi trebalo jamčiti njegovu veću održivost s obzirom na bolje rezultate poslovanja, stanje na tržištu rada i potražnju u cijeloj regiji, napominje Williamson.

- Čini se stoga da jača otpornost eurozone na eventualne političke šokove i da bi završetak godine mogao biti jako dobar, zaključuje glavni ekonomist Markita.

19. travanj 2024 00:41