Aktualno
StoryEditor

Podaci 57 milijuna korisnika Ubera hakirani 2016.

22. Studeni 2017.

Šef Ubera otkrio je u utorak da su podaci 57 milijuna korisnika te tvrtke u svijetu, među kojima 600.000 vozača Ubera, hakirani krajem 2016., ustvrdivši da je to tek "nedavno" saznao.

Imena korisnika kao i njihove elektronske adrese i brojevi mobilnih telefona ukradeni su, kazao je Dara Khosrowshahi u priopćenju. Imena i brojevi vozačkih dozvola vozača Ubera također su hakirani.

>>>Posao od 1,4 milijarde dolara – Uber kupuje terence od Volva

Na temelju vanjskih ekspertiza, vlasnik tvrtke VTC kazao je kako nisu hakirane rute prijevoza, brojevi kartica i bankovnih računa, osobni identifikacijski brojevi i datumi rođenja korisnika.

Khosrowshahi, koji je imenovan na čelo Ubera krajem kolovoza, naglasio je da je "nedavno" obaviješten o tom incidentu.

- Ništa od toga se nije smjelo dogoditi i ne pronalazim nikakvo opravdanje, dodao je on.

Dvije osobe koje nisu dio tvrtke odgovorne su za to piratstvo, objavio je on. Prodrli su u ‘cloud‘ koji tvrtka koristi i preuzeli te informacije.

100.000 dolara za šutnju

Dva pripadnika sigurnosnih službi Ubera, "zadužena za rješenje" problema, koji nisu upozorili korisnike da su im podaci hakirani, "više nisu dio tvrtke".

- Incident nije ugrozio sisteme tvrtke ni njezinu infrastrukturu, naglasio je Khosrowshahi.

Uber je navodno isplatio 100.000 dolara hakerima kako ne bi progovorili o incidentu te kako bi uništili skupljene podatke, po izvoru bliskom tom dosjeu.

>>>Uber i NASA razvijaju leteće taksije

- U trenutku incidenta, smjesta smo poduzeli mjere za osiguranje podataka i prekid nedopuštenog pristupa pojedinaca. Identificirali smo te osobe i dobili jamstva da će skupljeni podaci biti uništeni, objasnio je Khosrowshahi.

- Također smo uveli sigurnosne mjere za ograničeni pristup i pojačali kontrole računa iz naše baze podataka, dodao je on.

29. travanj 2024 10:59