Izgleda kao obična kuhinjska sol, koristi se kao obična kuhinjska sol, ali nije sol već zamjena za sol s 35 posto manje natrija u odnosu na običnu kuhinjsku sol. Zove se Supisol i zaštićeni je žig Podravke na tržištima 148 zemalja svijeta, pred kojim su nebrojene mogućnosti.
Inovaciju pod nazivom Supisol predstavili su danas u Zagrebu predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić koji je kategorički unaprijed odbio odgovarati na druga pitanja, vezana uz najavu njegove smjene te na izjave Emila Tedeschija jučer na HTV-u, a koja su novinari na prezentaciji Supisola htjeli postaviti, članica Uprave Olivija Jakupec i dr. sc. Jasmina Ranilović, direktorica Istraživanja i razvoja Podravke.
Supisol se može koristiti kao nadomjestak soli u proizvodnji juha, gotovih jela, mesnih proizvoda, umaka, dresinga (preljeva), kondimenata, dodataka jelima, začinima, ali i kao samostalni sastojak - sol za zasoljavanje (dosoljavanje) jela, prema osobnim sklonostima. Njegovom upotrebom, na deklaraciji proizvoda je moguće dodatno istaknuti navod 25%-40% manje natrija/soli, u odnosu na konvencionalne proizvode (proizvedene s običnom soli) i u ovisnosti o ostalim sastojcima u proizvodu.
Komercijalizacija početkom drugog kvartala
Kako bi ispitali reakcije potrošača, Podravka će Supisol prvo testirati u jednom svom drugom inovativnom proizvodu, tekućim juhama, koje razvija s partnerom u Australiji. Nakon toga će Supisol stavljati u svoje proizvode, ali i prodavati ga kao sirovinu (što je također novina za Podravku) drugim prehrambenim industrijama.
- Podravka je vodeća hrvatska prehrambena kompanija i kao takva predvodnik trendova u prehrambenoj industriji – u Hrvatskoj i Adria regiji, a ambicija nam je u budućnosti kreirati i trendove izvan Adria regije. Nove proizvode i općenito inovacije temeljimo upravo na trendovima, promjenama u navikama potrošača kako bi u potpunosti zadovoljili njihove potrebe. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije govore o potrebama smanjenja dnevnog unosa soli na 5 g, s ciljem očuvanja zdravlja. Sukladno tome, proveli smo istraživanja i razvili vlastitu zamjenu za sol s 35 posto manjim udjelom natrija. Supisol® će se u potpunosti proizvoditi u pogonima Podravke, a komercijalizaciju prvih proizvoda sa Supisolom očekujemo početkom drugog kvartala ove godine - izjavio je Zvonimir Mršić.
>>>Podravka ‘penetrirala u sve dijelove Ruske federacije’
Supisol se, pojasnila je dr. Ranilović, sastoji od kombinacije triju različitih soli (natrijevog klorida, kalijevog klorida i kalij magenzij citrata), dok običnu, kuhinjsku sol gotovo u potpunosti čini natrijev klorid. Supisol je u potpunost siguran proizvod namijenjen prehrani zdravih ljudi i svim onima, koji žele i/ili prema liječničkoj preporuci, moraju kontrolirati unos natrija. Prikladan je za vegetarijance, vegane, kao i za one koji se hrane sukladno religijskim preporukama (halal i kosher prehrana); bez glutena je, bez laktoze, bez GMO, bez pojačivača okusa, bez umjetnih boja, bez umjetnih aroma i bez konzervansa.