Aktualno
StoryEditor

Pogledajte kakve plaće imaju zaposlenici koji se bave osiguranjem kvalitete u IT-u

19. Veljača 2019.

Kolika je plaća koja se može zaraditi na pozicijama osiguranja kvalitete (Quality Assurance) u IT sektoru? Prema istraživanju Lemaxa provedenom krajem prošle godine, prosječna neto plaća za zaposlenike koji rade na tome iznosila je  8.592 kune. Studenti su u prosjeku zarađivali 4.873 kune, zaposleni na junior pozicijama 5.866 kuna, middle menadžment 8.711 kuna, senior menadžment 11,144 kune, a zaposleni na voditeljskim pozicijama 11.826 kuna, stoji u priopćenju iz Lemaxa, koji je istraživanje proveo u svrhu podizanja svijesti o važnosti uloge osiguranja kvalitete softvera.

Inicijator je i voditelj istraživanja Ivan Lalić, voditelj Lemaxovog IT odjela, te  smatra kako je za stvaranje visokokvalitetnih i učinkovitih softverskih rješenja preduvjet sastaviti učinkovite i produktivne timove i vjeruje kako će istraživanje biti od pomoći, kako HR odjelima tako i stručnjacima koje provode Quality Assurance.

- Naime, navedene prosječne plaće mogu pomoći menadžerima ljudskih resursa pri zapošljavanju kvalitetnih stručnjaka i s druge strane osiguranje njihovih zasluženih osobnih primanja i povećanje razine zadovoljstva - naglasio je Lalić.

Osim visine prosječne neto plaće u istraživanju je provedena analiza ukoliko uz osiguranje kvalitete zaposleni provode automatsko testiranje te poslovnu analizu. Za osobe koje provode automatsko testiranje, prosječna plaća svih nivoa zaposlenih iznosi 9.673 kune, što je gotovo 2000 kuna više od zarade onih koji ne provode automatsko testiranje i čija prosječna plaća iznosi 7.496 kuna. Još je veća razlika prema kriteriju korištenja poslovne analize. Osobe koje je provode uz funkciju osiguranja kvalitete primaju prosječnu plaću u visini od 9.961 kune,  a oni koji ne provode poslovnu analizu primaju prosjek od 7.672 kune, stoji, među ostalim, u Lemaxovom priopćenju.

26. travanj 2024 05:35