Aktualno
StoryEditor

Pogledajte koja tri konkurenta se nadmeću za gradnju pristupnih cesta Pelješkom mostu

27. Veljača 2019.

Dalekovod d.d, Valard Zagreb i Elektrocentar Petek tri su kompanije koje se nadmeću na javnom natječaju za izgradnju pristupnih cesta mostu Pelješac, napajanje i opremanje dionice Duboka-Sparagovići. Natječaj su raspisale Hrvatske ceste, a danas je bilo službeno otvorenje ponuda.

Sve tri značajno premašuju početnu procjenu Hrvatskih cesta koja iznosi 38.2 milijuna kuna. Prema javno dostupnim podacima, najjeftiniju ponudu dao je Valard Zagreb (66.2 milijun kuna), slijedi Dalekovod (71,6 milijuna), dok je Elektrocentar Petek dao ponudu od 74,4 milijuna kuna. Svi iznosi uključuju PDV.

Tvrtke Valard i Dalekovod već se ‘znaju‘, konkurirale su na nekim poslovima u Norveškoj, a Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada nedavno je dobio menadžersko pojačanje, Sašu Klikovca, koji je 10 godina bio direktor Metal Producta. Elektrocentar Petek ima preko 400 zaposlenih, u 2017. ostvario je prihode od 371 milijuna kuna, dobit od 4,7 miljiuna, a  temeljni kapital iznosi nešto više od 16 milijuna kuna.

Dalekovod d.d. s preko 700 zaposlenih u istom je periodu ostvario prihode od preko milijardu kuna, dobit preko 22 milijuna kuna, a temeljni kapital je veći od 247 milijuna kuna.

Za razliku od prethodne dvije tvrtke, Valard Zagreb je u 100-postotnom stranom vlasništvu, tvrtke QSN iz Luksemburga, koja je dio Quanta Services grupacije sa sjedištem u Texasu. Grupacija se bavi infrastrukturnim projektima u područjima električne energije, nafte, plina i telekomunikacija. S druge strane, Valard je jedna od najvećih kanadskih kompanija koje se bave gradnjom dalekovoda te funkcionira kao posebna operativna jedinica Quanta Servicesa. Valard Zagreb ima tri strana direktora (Adam Victor Budzinski, Gerald Albert Ducey, Daniel Patrick Govin). Od svog osnutka 2014. godine povećala je broj zaposlenih s 20 na preko 100, prihode je u 2017. povećala s 13,8 na 26 milijuna kuna, ali od početka posluje s gubitkom i temeljni kapital joj i dalje iznosi 20 tisuća kuna.

24. travanj 2024 19:38