Aktualno
StoryEditor

Pokušaj rekorda: Francuz Ben Lecomte pliva preko Tihog oceana

05. Lipanj 2018.

Francuski plivač na duge pruge Ben Lecomte danas je krenuo u pokušaj plivanja preko Tihog oceana - skočio je u ocean u Chochiju u Japanu i krenuo prema San Franciscu, što će, ako ovaj 51-godišnjak uspije u svom naumu, biti prvi puta u povijesti da je netko preplivao Pacifik, javlja Huffington Post.

>>> Trećina koraljnih grebena preplavljena plastikom

Lecomte je šest mjeseci planirao ovaj poduhvat, a za tih 8.800 kilometara trebat će mu pet do šest mjeseci, a plivat će svakodnevno 8 sati i prijeći 50-ak kilometara.

Na ovoj će ruti prijeći preko Velike pacifičke mrlje smeća, područja triput većeg od Francuske gdje se nakupila ogromna količina plastičnog otpada, a upravo to je jedan od ciljeva njegove avantura - privući pozornost na probleme zagađenja oceana i na klimatske promjene.

>>> VIDEO: Pacifikom pluta nakupina plastičnog otpada teža od 43 tisuće automobila

Lecomtea prati posebno opremljeni brod za podršku Discoverer na kojem će se odmarati i koji će ga vraćati na mjesto gdje je prestao plivati, tako da prepliva cijelu udaljenost Japan-Kalifornija.
Uz njega će ići i skupina znanstvenika koji će provoditi istraživanja za 12 znanstvenih institucija, uključujući ovdje NASA-u i Woods Hole Oceanographic Institution.
Nije mu ovo prvi put da pokušava ovako nešto - 1998. u 73 je dana preplivao 6.400 kilometara preko Atlantskog oceana. Na tom je putu susretao morske pse, a da mu se to ne bi dogodilo i ovaj puta nosit će narukvicu koja tjera morske pse.
27. travanj 2024 08:56