Aktualno
StoryEditor

Pomama za električnim četkicama na kineskom tržištu osnažila rast Philipsa

23. Listopad 2017.

Snažna potražnja za električnim četkicama na kineskom tržištu pomogla je nizozemskom proizvođaču medicinske opreme Philipsu da poveća prihode u trećem tromjesečju, pokazuje u ponedjeljak objavljeno poslovno izvješće.

Philips je prošle godine izdvojio poslovanje s rasvjetnim tijelima u zasebnu kompaniju čije su dionice uvrstili u burzovnu kotaciju. Poslovni su fokus potom usmjerili na medicinske i proizvode za zdravstvenu skrb.

U trećem su tromjesečju u Kini zabilježili dvoznamenkastu stopu rasta, nadomjestivši time stagnaciju u Sjevernoj Americi i 6-postotni pad u zapadnoj Europi.

>>>Prihodi Metroa u zadnjem tromjesečju stagniraju

- Imali smo posebno jako tromjesečje u Kini, izjavio je novinarima izvršni direktor Frans van Houten, izdvajajući među glavnim pokretačima aktualnog i budućeg rasta poslovanja snažnu potražnju za električnim četkicama za zube i pojavu privatne zdravstvene zaštite u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

- Vrlo smo optimistični u vezi mogućnosti u Kini, rekao je Van Houten. Naše četkice za zube i dalje se prodaju jako dobro a paralelno se zbog porasta broja privatnih bolnica smanjuje rizik da vlada preferira domaće dobavljače, dodao je.

Temeljna dobit porasla je 12 posto, na 532 milijuna eura.

Philips je u razdoblju od srpnja do rujna zabilježio četiri posto više prihode nego u istom lanjskom razdoblju, u iznosu 4,1 milijarde eura.

Pritom su ključni odjeli koji proizvode uređaje za osobnu higijenu, poput električnih četkica za zube, ali i sofisticirane medicinske uređaje poput skenera i opreme za kirurgiju, zabilježili u cjelini gledano slabiji rast nego u prethodnom razdoblju.

Izuzetak predstavlja poslovanje s opremom za umreženu zdravstvenu skrb, koje obuhvaća sustave za praćenje pacijenata odnosno softver za prikupljanje i analizu podataka o pacijentima, s rastom prihoda za osam posto. U prethodnom su tromjesečju njegovi prihodi stagnirali.

>>>Otvoren natječaj Pokreni nešto svoje

Zbog ukupnog rasta u trećem tromjesečju Philips je na putu da ostvari zacrtani godišnji rast, rekao je Van Houten.

- Realizirali smo prosječni rast od četiri posto u ovoj godini, a vjerujemo da će četvrto tromjesečje biti još snažnije. Time ćemo se bez većeg naprezanja približiti zacrtanom rasponu od četiri do šest posto u 2017. godini, dodao je.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) u trećem tromjesečju bila je u skladu s očekivanjima analitičara dok je rast prihoda bio nešto slabiji od predviđanih 4,5 posto.

28. travanj 2024 15:49