Aktualno
StoryEditor

‘Poraz Poljske‘: Sud Gazpromu dopustio pristup dražbama za Opal

17. Listopad 2017.

Prizivni sud u Duesseldorfu donio je konačnu presudu u slučaju plinovoda Opal, skinuvši sve zapreke za proširenje dostupnosti toga plinovoda za ruski Gazprom te će Poljska kao tužitelj morati priznati poraz koji joj, paradoksalno, ide na ruku, kao i Ukrajini, piše ruski portal Pogled (Vzglyad).

Sud je, naime, ukinuo sve zapreke za provedbu dražbi za kapacitete Opala, plinovoda koji je nastavak Sjevernoga toka kojim se ruski plin dnom Baltičkog mora doprema u Europu te ima posebnu važnost za Njemačku.

>>>‘Hrvatska se vratila Gazpromu’: PPD ugovorio 10-godišnju dostavu plina

Riječ je o neupitnoj Gazpromovoj pobjedi i poljskom porazu, pogotovo s političke točke gledišta, ocjenjuju ruski komentatori napominjući da ta zemlja pokušava omesti provedbu projekata Sjeverni tok i Sjeverni tok 2, za račun Amerikanaca i uvoza njihova plina u Europu pri čemu bi Poljska bila važna tranzitna zona.

Više od pet godina Gazprom nije uspio iskoristiti puni kapacitet Sjevernog toka, jer je po pravilima Trećeg energetskog paketa Europske komisije mogao koristiti samo polovinu Opalova kapaciteta, dok je druga polovina ostala neiskorištena, jer jednostavno nije bilo drugih zainteresiranih dobavljača.

>>>PPD: Ugovor s Gazpromom sigurniji od igranja na LNG

Konačno, prije godinu dana EK je izuzeo Opal iz Trećega energetskog paketa do 2033. godine, a to je dalo priliku Gazpromu da na dražbama poveća udio u njegovim cijevima za dodatnih 30 do 40 posto. Na taj način Gazprom je dobio priliku zauzeti gotovo cijeli kapacitet toga plinovoda.

To je uznemirilo Poljsku koja je kroz svoju kompaniju PGNIG podnijela zahtjev za ukidanje proširenja Gazpromova dostupa Opalu te su zbog poljske tužbe dražbe bile zaustavljene. No, koncem srpnja njemački sud donio je privremeno, a sada i pravomoćno rješenje kojim je odbacio poljski zahtjev.

Zanimljivo je, kažu Rusi, da je s ekonomske točke gledišta takav ishod povoljan za Poljsku, ali i Ukrajinu.

Objašnjavaju da, što više plina bude stizalo na njemačko tržište, to će tamo biti obilniji viškovi koje Poljska može kupovati na spot tržištu, ali fizički preuzimati na svojoj granici s Bjelorusijom, a njemačkim potrošačima prepustiti plin koji je kupila na spot tržištu i koji je u Njemačku stigao Sjevernim tokom i, u budućnosti, Sjevernim tokom 2. Varšava tako može uštedjeti na tranzitu i udvostručiti korist, kažu ruski komentatori energetskog tržišta.

>>>Gerhard Schröder imenovan direktorom Rosnefta

Podsjećaju da trenutno ruski plin za Njemačku ide preko Bjelorusije i Poljske (plinovodom Jamal) što je, u slučaju povećanja kapaciteta Sjevernog toka i aktivacije punoga kapaciteta Opala, nepovoljno za Poljsku, ali i za Ukrajinu, jer na taj način gube prihode od provoza. Tako Ukrajinski Naftozag svoje gubitke u takvom scenariju procjenjuje između 290 i 425 milijuna dolara godišnje.

Rusi međutim tvrde da su ukrajinska strahovanja neutemeljena, jer potražnja za ruskim plinom u Europi konstantno raste, pa će i ukrajinsku rutu trebati pojačati.

30. travanj 2024 04:21