Aktualno
StoryEditor

Porezna uprava: Studenti imaju pravo na neoporezivi dohodak do 5.050 kn mjesečno

06. Siječanj 2017.

Svi primitci učenika i studenata do iznosa od 5.050 kuna mjesečno oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak, priopćili su u četvrtak iz Porezne uprave.

Iz Porezne uprave su priopćenjem u kojem objašnjavaju oporezivanje primitaka učenika i studenata koje se primjenjuje od 1. siječnja 2017. godine reagirali na "pogrešna tumačenja oporezivanja primitaka učenika i studenata od početka ove godine, koja su izazvala zabrinutost posebice u studentskoj populaciji".

>>>Stupili na snagu zakoni iz porezne reforme: Evo što se sve promijenilo s prvim danom nove 2017. godine

Naime, nezadovoljstvo je među studentima te među nekim političkim strankama izazvalo tumačenje novog Pravilnika o porezu na dohodak, a prema kojem se učenicima i studentima smanjuje iznos koji tijekom godine mogu zaraditi, a bez da na njega plaćaju porez na dohodak i prirez i to sa 50.000 na 15.000 kuna.

Iz Porezne uprave navode kako su objavljenim Pravilnikom o porezu na dohodak (Narodne novine 01/2017) obuhvaćene razrade samo nužnih odredbi Zakona o porezu na dohodak, dok će detaljna razrada biti propisana novim pravilnikom o porezu na dohodak koji je u izradi i bit će donesen u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona.

Poreznici podsjećaju kako je Zakonom o porezu na dohodak propisan jedinstveni osnovni osobni odbitak za sve hrvatske građane, primatelje dohotka pa tako i učenici i studenti koji ostvaruju dohodak po bilo kojoj osnovi imaju pravo na neoporezivi osnovni odbitak u iznosu od 3.800 kuna mjesečno odnosno 45.600 kuna godišnje.

"Osim toga, učenici i studenti imaju pravo na dodatnih neoporezivih 15.000 kuna primitaka godišnje odnosno 1.250 kuna mjesečno, što sve zajedno iznosi 5.050 kuna mjesečno odnosno 60.600 kuna godišnje. Prema tome, na mjesečne iznose primitaka učenika i studenata do iznosa od 5.050 kuna neće se obračunavati porez na dohodak. Ako se ostvari mjesečni primitak iznad toga iznosa, na razliku iznad 5.050 kuna će se obračunati porez na dohodak i eventualni prirez", objašnjavaju iz Porezne uprave.

Povrat nakon godišnjeg obračuna

Također ističu da će učenicima i studentima, ako im ukupni godišnji primici ne prelaze iznos od 60.600 kuna, cjelokupni eventualno plaćeni porez i prirez na dohodak prilikom isplata primitaka iznad 5.050 kuna mjesečno, biti vraćen nakon godišnjeg obračuna.

"Dakle ponavljamo, svi primitci učenika i studenata do iznosa od 5.050 kuna mjesečno oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak", navodi se u priopćenju.

>>>Veća plaća zbog uzdržavanja djece, roditelja, djeda….

Napominju i da će postupanja posrednika pri zapošljavanju (student servisa) pri obračunu poreza na dohodak na primitke učenika i studenata biti detaljno propisani pravilnikom o porezu na dohodak koji je u izradi. Međutim, ističu i da će, "s obzirom na novonastalu situaciju nerazumijevanja oko oporezivanja primitaka učenika i studenata, Ministarstvo financija - Porezna uprava će posrednicima pri zapošljavnju učenika i studenata, (student servisima i drugima) promptno dostaviti obveznu uputu o postupanju".

Iz Porezne uprave u priopćenju iznose još nekoliko činjenica iz novog Zakona o porezu na dohodak važnih za učenike i studente.

Tako napominju da, ako učenik odnosno student ostvari dohodak na godišnoj razini do iznosa od 15.000 kuna, njegovi roditelji odnosno skrbnik ostvaruje poreznu olakšicu za njega uzdržavanog člana (do sada je bilo 13.000 kuna godišnje).

>>>Porez na dohodak – U limit od 13.000 kuna neće ući studentski džeparac

Dodatno, napominju i da neoporezivi iznos stipendija učenicima i studentima za redovno školovanje u tuzemstvu i inozemstvu na srednjim, višim i visokim školama i fakultetima od 1. siječnja 2017. godine iznosi 1.750 kuna mjesečno.

S navedenim su u četvrtak, na sastanku u Poreznoj upravi upoznati i predstavnici Studentskog zbora s kojima će se, kako se najavljuje u priopćenju, sljedeći tjedan sastati i ministar financija Zdravko Marić.

"Slijedom svega navedenog, jasno je da je porezna reforma imala za cilj izaći ususret mladima", zaključuje se u priopćenju Porezne uprave.

>>>Stručnjaci: Nove trošarine favoriziraju rabljena vozila, imat ćemo ‘groblje na cestama’

18. travanj 2024 17:47