Aktualno
StoryEditor

Potpisan memorandum o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb

09. Ožujak 2018.

Srbija i Hrvatska potpisale su u petak Memorandum o suglasnosti između dvaju ministarstava o suradnji radi promicanja učinkovitosti željezničkog prometa koji bi trebao ishoditi rekonstrukciju željezničke pruge Beograd- Zagreb i ubrzati putnički i robni promet sa sadašnjih sedam i pol sati na četiri sata.

Memorandum je s hrvatske strane potpisao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a u ime srbijanske vlade vicepremijerka i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović.

>>>Flixbus ulazi na njemačko tržište željezničkog prijevoza putnika

Potpisivanje sporazuma ocijenjeno je kao veoma važno za obje strane i kao jedan od prvih konkretnijih rezultata nedavnog posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Projekt vrijedan milijardu i 250 milijuna eura

Ministar Butković ukazao je na važnost Koridora 10 za Hrvatsku, cijelu regiju, ali i Europsku uniju u cijelosti te je istaknuo da će taj projekt s hrvatske strane stajati oko milijardu eura.

Srbija će u rekonstrukciju dionice na svom teritoriju uložiti oko 250 milijuna eura.

>>>Zagreb od Beograda dalje nego obratno

Ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović istaknula je važnost regionalne i bilateralne suradnje na infrastrukturnim projektima i zajedničko apliciranje da bi "u sinergiji", kao zemlja članica i zemlja kandidatkinja za članstvo, iskoristili sve šanse za korištenje novca iz infrastrukturnih fondova EU.

24. travanj 2024 09:15