Aktualno
StoryEditor

Potražnja prenapreže kapacitete proizvodnog sektora eurozone

03. Srpanj 2017.

Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone porasle su u lipnju najsnažnijim tempom u više od šest godina, poduprte snažnom inozemnom i domaćom potražnjom, koja potpiruje snažan optimizam među proizvođačima, utvrdila je tvrtka Markit u najnovijem mjesečnom istraživanju.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone porastao je u lipnju na 57,4 boda, s 57,0 bodova koliko je iznosio u prethodnom mjesecu, utvrdili su u Markitu, neznatno povisivši početnu procjenu njegove vrijednosti.

>>>Eurozona: Intenzitet proizvodnje i dinamika zapošljavanja najbolji u povijesti mjerenja

U drugom tromjesečju u cjelini prosječna vrijednost indeksa bila je najviša od prvog tromjesečja 2011. godine, primjećuju u londonskoj tvrtki.

- Aktualna razina PMI-ja sugerira godišnji rast aktivnosti u industriji od nekih pet posto, što pak upućuje na zaključak da će sektor robne proizvodnje dati snažan pozitivan doprinos ekonomskom rastu u drugom tromjesečju, dodaje Williamson.

Lipanjski rezultat temelji se na kontinuirano snažnom izvozu ali oslonac pruža i domaća potražnja, napominje Williamson.

- Izvoz i dalje igra značajnu ulogu u generiranju rasta nakon što je proteklih mjeseci bilježio najsnažniji rast u šest godina zahvaljujući dijelom i slabom euru, ističe glavni ekonomist Markita.

- No, jasno je također da proizvođačima na ruku ide i kontinuirano snažna potražnja domaćih klijenata, dodaje.

Proizvodnja i nove domaće i inozemne narudžbe porasle su u lipnju najsnažnijim tempom od početka 2011. godine, dodatno prenapregnuvši proizvodne kapacitete, te su nerealizirane narudžbe zabilježile najveći skok otkada u Markitu prate taj pokazatelj.

>>>ECB: Porast kreditiranja kućanstava u eurozoni najveći u posljednjih osam godina

Proizvođači su u lipnju potvrdili i pozitivne prognoze za taj sektor, predviđajući kontinuirani rast razine proizvodnje u idućih godinu dana.

Posebno su optimistični u Francuskoj, čija su pozitivna očekivanja dosegnula najvišu razinu od početka mjerenja. Poslovno je povjerenje nadomak najviših razini i u Njemačkoj, Nizozemskoj i Austriji, primjećuju u londonskoj tvrtki.

- Nema naznaka da bi razdoblje impresivnih rezultata u dogledno vrijeme moglo završiti. Optimizam u pogledu idućih 12 mjeseci dosegnuo je najvišu razinu u najmanje pet godina, nerealizirane narudžbe rastu najbrže u više od sedam godina a proizvođači su intenzivirali i zapošljavanje na gotovo rekordnu razinu, kako bi se nosili s pojačanom potražnjom, primjećuje ekonomist Markita.

30. travanj 2024 13:22