Aktualno
StoryEditor

Potražnja za radom kopni, seli s Jadrana u kontinentalnu Hrvatsku

06. Listopad 2017.

OVI indeks u rujnu je porastao 22,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, ukazujući na i dalje prilično snažan rast potražnje za radom, ali sporiji u odnosu na ostatak godine, a pokazuje i da se završetkom turističke sezone glavnina potražnje za radom seli s Jadrana u kontinentalnu Hrvatsku, objavio je u četvrtak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

- OVI je u rujnu 2017. porastao 22,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine što, unatoč i dalje poprilično snažnom rastu potražnje za radom, predstavlja usporavanje u odnosu na ostatak godine. Naime, prosječna vrijednost OVI indeksa u prvih devet mjeseci ove godine za trećinu je veća u odnosu na prosječni OVI u istom razdoblju 2016. godine, navodi se u objavi EIZ-a.

>>>‘Jesenski blues’ nije zahvatio jug; u rujnu 13 posto više turista

Na mjesečnoj razini desezonirane vrijednosti OVI indeksa upućuju na smanjenje potražnje za radom u iznosu od 7,7 posto u odnosu na prethodni mjesec što je, nakon travnja ove godine, najveće smanjenje indeksa na mjesečnoj razini u posljednje dvije godine, zamjećuju analitičari EIZ-a.

Po podacima koje iznose, od ukupnog godišnjeg rasta broja oglasa u rujnu (22,2 posto), 14,7 postotnih bodova se odnosi na središnju Hrvatsku (koja uključuje i Zagreb), nakon čega slijedi Jadran s doprinosom od 4,8 postotnih bodova, te na trećem mjestu istočna Hrvatska s doprinosom rastu potražnje za radom od 1,4 postotna boda.

- Sličan razvoj događaja odvijao se tijekom cijele godine, s time da je u prvih osam mjeseci ipak bio prisutan nešto značajniji doprinos rastu potražnje za radom u jadranskoj regiji: od 34,6 posto ukupnog rasta broja oglasa u prvih osam mjeseci 2017., doprinos Jadrana je iznosio gotovo trećinu (10,7 postotnih bodova), dok je doprinos rastu potražnje za radom središnje i istočne Hrvatske bio nešto umjereniji u odnosu na rujan (20,2 i 2,0 postotna boda). Ovo nam govori da se glavnina potražnje za radom nakon završetka turističke sezone vraća u kontinentalnu Hrvatsku, zaključuju analitičari EIZ-a.

>>>EIZ snizio procjenu ovogodišnjeg rasta BDP-a na 3,1 posto

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta, razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

27. travanj 2024 14:01