Aktualno
StoryEditor

Potrošači optimistični, očekuju pozitivne financijske promjene u kućanstvu i državi

30. Srpanj 2019.

U lipnju se indeks pouzdanja potrošača nastavio povećavati te je dosegnuo rekordno visoku razinu od kada se mjere očekivanja potrošača, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Pri tome povećanje optimizma u drugom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na prosjek prvog tromjesečja odražava povoljnija kretanja kod sva tri kompozitna indeksa.

Tako je u odnosu na svibanj kompozitni indeks očekivanja potrošača, koji odražava očekivanja potrošača za idućih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u njihovom kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj, zabilježio povratak u "pozitivan teritorij" s -1,6 na 1,8 dok je na godišnjoj razini zabilježen rast za 3,4 postotna boda.

Kompozitni indeks pouzdanja potrošača u lipnju je iznosio -2,8, što također predstavlja poboljšanje i na mjesečnoj i na godišnjoj razini te je ujedno i njegova povijesno najviša razina. Tako je u odnosu na svibanj njegova vrijednost viša za 1,3 postotna  boda, dok je u odnosu na lipanj 2018. njegova vrijednost viša za čak 6,4 postotnih bodova.

Uz poboljšana očekivanja oko financijske situacije u kućanstvima u sljedećih 12 mjeseci poboljšana su i očekivanja oko promjena ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih godinu dana te su poboljšana i očekivanja oko kupnje trajnih dobara tijekom sljedećih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci.

Konačno, indeks raspoloženja potrošača koji ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima u posljednjih 12 mjeseci, očekivanja ekonomske situacije u Hrvatskoj te s obzirom na ta očekivanja da li je povoljno vrijeme za investiranje u trajna dobra zabilježio je na godišnjoj razni rast za 10,6pb na -13,30 dok na mjesečnoj razini bio viši za 9,4 postotnih bodova.

Potrošnja u lipnju porasla više od 6 posto

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u lipnju porasla za 6,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski lipanj ojačala 6,1 posto.

To je najveći rast potrošnje u maloprodaji na godišnjoj razini od veljače, kada je skočila 8,7 posto.

Tako se potrošnja ponovno vratila u pozitivan trend. Naime, u svibnju je na godišnjoj razini pala za 2 posto, što je bio prvi pad potrošnje nakon 56 mjeseci neprestanog rasta.

U lipnju je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 5,4 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima ojačala 8,6 posto.

"U skladu s očekivanjima stope rasta promete u trgovini na malo tijekom lipnja vratile su se k pozitivnim vrijednostima zabilježivši i mjesečni i godišnji rast", ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA). Dodaju da je na rast prometa upućivao niz indikatora poput rasta indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača uslijed nastavka trenda smanjenja nezaposlenosti i rasta plaća, rast potrošačkog kreditiranja ali i vrlo vjerojatno solidni podaci u turizmu za lipanj.

U prvih šest mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 4,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"Promatrajući samo drugo ovogodišnje tromjesečje, kada je trgovina na malo na godišnjoj razini porasla 3 posto, primjetno je ipak lagano usporavanje. Međutim, sasvim je izvjesno da trgovina zrcali i potvrđuje da će osobna potrošnja dati najveći doprinos rastu BDP-a. Uslijed povoljnih trendova na tržištu rada, rasta kreditne aktivnosti i povoljnih očekivanja, koja će ohrabriti i najavljena porezna rasterećenja, promet bi i u idućim mjesecima trebao bilježiti rast, ali ipak uz nešto skromnije stope rasta", ocjenjuju u RBA.

20. travanj 2024 11:57