Aktualno
StoryEditor

Povijesna presuda Europskog suda: Za preuzimanje fotografija mora se tražiti dozvolu fotografa

08. Kolovoz 2018.

Korisnici Interneta moraju tražiti dopuštenje fotografa ako žele objaviti neku njegovu fotografiju, čak i kako je fotografija već dostupna negdje drugdje na Internetu, presudio je Europski sud pravde, objavljuje Politico.eu.

Odluka Europskog suda pravde (ECJ) uspijedila je nakon što je srednjoškolac u Njemačkoj ‘skinuo‘ fotografiju Cordobe s internetske stranice putničke agencije kako bi ilustrirao prezentaciju koja je potom objavljena na web stranici škole - ovdje izjava škole.

>>>EU uvodi pravila koja bi mogla zabraniti memeove

Fotograf Dirk Renckhoff zbog toga je tužio grad Waltrop i saveznu državu Sjevernu Rajnu-Vestfaliju zbog kršenja intelektualnog vlasništva i zatražio odštetu od 400 eura.

Presuda bi mogla rezultirati serijom parnica u kojima bi umjetnici zaštitili svoja prava, rekao je konzultant Nils Rauer.

"Ideja je da mi kao društvo moramo poštivati i zaštititi intelektualno vlasništvo. Namjera Europske, komisije, Europskog parlamenta i suda je upravo to", dodao je.

>>>Kršenje autorskih prava: Spotify suočen s tužbom ‘teškom’ 1,6 milijardi dolara

Regulatori kažu da nezakonite objave na velikim platformama poput YouTubea i Dailymotionsa uskraćuju umjetnike i izdavače prava na zaradu.

26. travanj 2024 10:15