Aktualno
StoryEditor

Povjerenstvo za prošlost: Plenković samo glumi povratak u budućnost

04. Ožujak 2017.

Šef Plenkovićeva kabineta Davor Božinović ovih dana slaže državnu reprezentaciju za - bolje jučer. Okuplja šaroliko društvo koje će zaigrati u Povjerenstvu za suočavanje s prošlošću. Tako šef HDZ-a nastavlja politiku svoga stranačkog prethodnika. Doduše, ne mislim tu na Tuđmana i njegovu ‘pomirbu’, nego na Karamarka, koji je skupa s Milanovićem potpaljivao političku današnjicu raspravama o ustašama i partizanima. Na toj je liniji i Plenković, samo za tu prigodu umjesto boksačkih navlači bijele europejske rukavice. Baš me zanima što će novoga ekipa akademika Zvonimira Kusića otkriti, ili možda propisati. I još bih mogao progutati fascinaciju prošlošću ako bi Vlada na istoj sjednici osnovala i povjerenstvo za suočavanje s budućnošću.

>>>Vlada osnovala vijeće za suočavanje s prošlošću, ‘povijesno-ideološkim pitanjima’

E, ali to je već mnogo teže i riskantnije, jer tu – nadajmo se – neće biti ustaša i partizana. I tu ne trebamo profesore povijesti, već profesore budućnosti. Trebamo ljude koji će vizionarski odrediti kamo se Hrvatska treba pozicionirati u industriji 4.0, kako izbaciti ploču iz svakog razreda i dati kompjuter svakom đaku, u kojem roku digitalizirati cijelu državu – od gospodarstva do politike i uspostaviti ‘smart government’. Gdje ćemo biti za deset ili dvadeset godina u biotehnologiji, kako ćemo upotrebljavati robote, dronove, 3D pisače, nanočestice, hoćemo li trgovati u kunama, eurima ili možda bitcoinima, kako ćemo i koliko upotrebljavati obnovljive izvore energije, kako ćemo dočekati klimatske promjene, što ćemo uzgajati i jesti, od kojih ćemo se (novih) bolesti liječiti, hoćemo li graditi ceste i pruge ili uređaje za teleportaciju…

>>>Grabar-Kitarović: Moj najveći interes je demografija, zajedništvo umjesto ideoloških podjela

Posljednji slabašan pokušaj osnivanja hrvatskog think-tanka budućnosti veže se uza Zorana Milanovića. No nakon nekoliko sastanaka poprilično respektabilne multidisciplinarne tajne družine mudraca, ‘Vizija 2030.’ Milanoviću je dosadila, i propala, kao i većina njegovih projekata. Plenković sad kao da umjesto Milanovića i Michaela J. Foxa glumi tinejdžera koji se vremeplovom vratio trideset godina u rikverc. Pa će se iz te kakve-takve prošlosti pokušati vratiti u našu sadašnjost i budućnost. A to može uspjeti samo u filmu ‘Povratak u budućnost’.

>>>SSSH poručio Vladi: Hitno osnujte vijeće za suočavanje s budućnošću

27. travanj 2024 14:41