Aktualno
StoryEditor

Pravda za sve: U Fini trebaju poboljšati kontrolu potpisa ovlaštenih osoba

04. Prosinac 2017.

Obratio mi se potpredsjednik Izvršnog odbora Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) Ivan Majdak i zamolio da pišem o problemu neprovjeravanja vjerodostojnosti dokumenata u Fini prilikom isplate plaće radnicima. Problem zaista postoji, i o njemu ćemo u ovoj Pravdi, ali s obzirom na to da se unutar Sindikata vodi rat dviju struja, moram napomenuti da to ne znači kako sam stao na Majdakovu stranu ili na stranu onih koji tvrde da su sada oni legalni predstavnici Sindikata. Prema Zakonu o osiguranju radničkih tražbina, svaki poslodavac koji ne može isplatiti plaću radnicima mora poslati obrasce u Finu kojima je obavještava da čim na račun tvrtke sjedne novac isplati minimalac. Majdak kaže da ‘prema Fininu tumačenju danas svatko tko je imalo snalažljiv može na ime neisplaćenih plaća ovršiti svog poslodavca ako u Finu dostavi ispravno popunjena dva obrasca, obrazac ZPN-01 i obrazac NP-1‘. No problem je u tome, nastavlja on, što će Fina blokirati račun tvrtke bez obzira na to je li radnik zaposlen kod tog poslodavca ili nije, bez obzira na to je li mu plaća isplaćena ili nije. Kaže da je dovoljno popuniti obrasce i predati ih na prisilnu naplatu u Finu i podnosilac zahtjeva naplatit će se  ovrhom tvrtkina računa.

Stvar je čista

Prilikom predaje obrasca kojim direktor tvrtke potvrđuje da radnici nisu primili plaću te da tvrtku treba blokirati kako bi ih se isplatilo, u Fini nemaju mehanizam za kontrolu tog potpisa, pogotovo nakon što je ukinut pečat. To može potaknuti mnoge da krivotvore potpis ovlaštene osobe.

Iz njegova kuta gledajući, to se dogodilo RSRH-u, kojemu su, kaže, četiri otpuštena radnika na taj način izvukla plaće. Imena radnika znamo, ali zbog komplicirane situacije neću ih navoditi, osim Jasmine Nikolić, glavne tajnice Sindikata, koja je potpisala te obrasce, što mi je i sama potvrdila. Majdak pak smatra da ona nije ovlaštena potpisati obrasce i da je tu problem jer u Fini te obrasce ne provjeravaju. Ipak, da slika baš nije crno-bijela, iz izvatka Registra udruga vidljivo je da su osobe ovlaštene za zastupanje RSRH-a, uz Majdaka, Željko Vidaković i – upravo Jasmina Nikolić. Ona je naknadno uvrštena nakon što su tijela stranke izglasala nepovjerenje Vidakoviću i Majdaku, ali s obzirom na to da postoji spor oko toga jesu li oni legalno smijenjeni, svi troje ostali su upisano kao ovlaštene osobe. Ipak, formalno, stvar je tu čista i potpis Jasmine Nikolić može biti regularan na obrascima Fine, a je li ona prekršila Statut, o tomemože naknadno odlučiti sud nakon što Ministarstvo uprave odluči tko zaista zastupa RSRH. U ovom slučaju Fina najvjerovatnije nije pogriješila, ali Majdak je ipak u nečemu u pravu. U Fini zaista ne provjeravaju vjerodostojnost potpisa na spomenutim obrascima, iako to nisu izričito potvrdili. – Fina kontrolira formu i sadržaj isprava, jesu li one sastavljene sukladno važećim propisima – poručuju.

Još teže bez pečata

Kako i Majdak kaže, to samo znači da oni provjeravaju jesu li obrasci ispravno popunjeni. No dobili smo i prepisku između Majdaka i Fine, u kojoj jasno poručuju iz te državne institucije da nisu ovlašteni ‘ulaziti u zakonitost izdanog obračuna neisplaćene ili djelomično isplaćene plaće/naknade plaće, niti je li ovlaštena osoba poslodavca potpisala obračun, već Fina vrši provjeru je li obračun dostavljen na propisanom obrascu i sadrži li on sve elemente kako bi Fina po istom mogla postupiti‘. Također napominju da ni pečat više nije obvezan nakon ‘reformske mjere vlade‘. Upravo je ukidanje pečata (što ne kritiziramo) dodatno zakompliciralo situaciju, jer ako je netko prije htio lažirati obrasce, bilo mu je teže doći do pečata, osim ako nije u dogovoru s onim tko drži pečat. Ovako, uz neke podatke do kojih se može doći stvarno je moguće lažirati dokument, i tu je Majdak u pravu. Tvrtku zaista može opljačkati njezin radnik, pa čak i netko tko nije zaposlen u njoj. Ne optužujemo Finu za to, nego one koji su donijeli takve propise, iako su, ruku na srce, i u Fini mogli donijeti interni akt koji bi nalagao nekakvu provjeru. Pa barem onu da zavire u Registar udruga i vide tko je ovlašten u tvrtki za potpise. Bilo bi dobro da se to riješi što prije.

POST SCRIPTUM

Da postoji problem kontrole neizravno potvrđuje i odgovor iz Fine da su o Majdakovim prigovorima obavijestili nadležna tijela, koja će ih povratno obavijestiti o učinjenom. U ovom slučaju najvjerojatnije je da što se tiče Fine sve je ispravno, ali jasno je da prijava nadležnim tijelima znači kako postoji mogućnost da netko Finu lako prevari. Možda bi jedno od rješenja moglo biti da se u Finu deponira potpis ovlaštene osobe, baš kao što se to mora učiniti na Trgovačkom sudu.

27. travanj 2024 14:26